Gazdaság

2017.05.04. 13:35

7,7 százalékkal több új autó a forgalomban

Az előző évinél 7,7 százalékkal több, 8681 új autót helyeztek forgalomba áprilisban - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Vas Népe-információ

Az MGE szerint ez azt vetíti előre, hogy az idén is folytatódik az új személygépjárművek forgalomba helyezésének növekedése, és ha valamilyen váratlan gazdasági fejlemény nem jön közbe, 2017-ben meghaladja a százezer darabot. Az egyesület szerint folytatódik a magánvásárlók visszatérése, akik inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket. Lehetséges az is, hogy a céges vásárlások egy része - különösen az egy-három autós céges vásárlások - magánvásárlásnak tekinthető.

Kis haszonjárművekből áprilisban az egy évvel korábbinál 26,7 százalékkal kevesebbet, 1320-at helyeztek forgalomba. Ennek oka a tavalyi magas bázis, amikor a közben beszüntetett növekedési hitelprogram hatása jelentős volt. A szegmensnek a növekedési potenciálja jelenleg kisebb, de sokat javítana a helyzeten, ha a vegyeshasználatú kis haszonjármű ismét visszakerülhetne a palettára.

Nagy haszonjárművekből 433-at értékesítettek a múlt hónapban, ami 7,7 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest, az egyesület szerint a visszaesés minimális. A január-áprilisi kumulált forgalomba helyezések 5,2 százalékkal csökkentek, 1611-re. Ennek oka az MGE szerint a kedvezőtlen időjárás, ami késlelteti az átadásokat, másrészt egyes nagy flottatulajdonosok növelték a flottacserék idejét, ami kisebb csúszást okoz a forgalmazásban.

A személygépkocsik eladása visz némi lendületet az újonnan forgalomba helyezett  járművek piacába
Grafika: Kelemen Attila

Az autóbuszpiac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedést lássunk, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul. Áprilisban 32 buszt helyeztek forgalomba, ami 14,3 százalékos növekedés a tavalyival összehasonlítva.

Motorkerékpárokból 291-et, az egy évvel ezelőttinél 28 százalékkal kevesebbet helyeztek forgalomba a múlt hónapban. A piac továbbra is gyenge, ennek a járműfajtának az értékesítését fokozottabban befolyásolja a szezonalitás. Az MGE szerint létfontosságú lenne a robogó azonosítás megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 köbcentiméteres robogók "B" kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségének megkönnyítése.

Az MGE idén márciustól először közölte adatait a közúti nehéz pótkocsikról, amelyekből áprilisban 373-at, az egy évvel korábbinál 6,5 százalékkal kevesebbet adtak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!