Gazdaság

2017.06.15. 13:20

Szőlőtermesztők figyelem! - Most kell védekezni az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen

Megyei körkép – Felhívást tett közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih): az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre szólítanak fel. Vasban is észleltek lárvákat.

Tóth Kata

Most időszerű a védelem, még megakadályozható az aranyszínű sárgaság betegség terjedése, erre hívja fel a szőlőtermesztők figyelmét a Nébih.

Az ország több területén megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazma vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) L3-as fokozatú lárvája. Megyénkben idén először május 22-én észlelték az L1 fokozatú lárvát, amely jelentős gazdasági kárt közvetett módon a fitoplazma terjesztésével okoz. Múlt héten többször és több helyen tapasztalták: először június 6-án, kedden Gencsapátiban, egy nappal később Bérbaltaváron, majd június 9-én, pénteken Vaskeresztesen és Kőszegen is. Azóta kifejlettebb lárvaállapotban is.

A kártevő, az amerikai szőlőkabóca Észak-Amerikából származik. Fő tápnövénye a szőlő, amelynek a levelén szívogat lárva alakban. Ha talál egy beteg levelet, amelyikben benne van a fitoplazma, az belekerül a szervezetébe. (Fertőzött növényállományban a fiatal, L1-L2-es lárvák táplálkozásuk során már képesek felvenni a fitoplazmát.) Ezt továbbviheti egy másik szőlőtőkére. Azért kell lárva alakban megfogni a kártevőt, mert ha átalakul és imágó lesz belőle, akkor repülni tud, így terjeszti a kórt. (Öt lárvastádium után az imágók július elejétől-közepétől jelennek meg és egészen szeptember végéig, október elejéig, illetve a fagyokig megfigyelhetők.

Az egyedek fertőzőképessége a lárvák kelésétől számolva négy-öt hét múlva alakul ki. Mostantól kezdve két-három hét szükséges még az imágóvá fejlődéshez – tudtuk meg Both Gyula növényvédelmi és agrokémiai szakmérnöktől, aki azt is elárulta, jelenleg száz növényen átlagosan egy-két lárva van.

A rendkívül veszélyes kórokozót terjesztő rovar lárváit az L3-as és a következő L4-es fejlődési szakaszukban a legcélszerűbb elpusztítani, amely általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül az azt követő időszakra esik, olvasható a Nébih honlapján. A vektor elleni védekezést kötelezően előírják valamennyi szaporítóanyag-előállító, illetve a fitoplazma fertőzéssel érintett, hatóságilag körülhatárolt területen, és erősen ajánlják a termő ültetvényeken.

A védekezésre többféle – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. tiametoxam, lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin, klórpirifosz-metil, klórpirifosz stb. hatóanyagú permetező szerek). Ezzel egyidejűleg érdemes kijuttatni az ültetvényre a szőlőperonoszpóra és a szőlőlisztharmat fertőzését megakadályozó növényvédő szereket is. Both Gyula szerint fontos lenne, hogy a gazdák ne késlekedjenek, ebben a két hétben egy időben permetezzenek, hogy ne maradjanak fertőzött gócok. Ehhez szükséges lehet a hegyközségek összefogására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!