hirdetés

2020.01.03. 12:00

Te tudod a bankszámlád költségeit?

A bankszámla olyan szolgáltatás, amivel szinte mindenki él. Épp ezért automatikusan szerződést kötünk egyre, és gyakorta nem vizsgáljuk felül később sem, hogy ez-e a legjobb számunkra. Egy újonnan bevezetett szabály ezen változtathat.

Az EU törődik a fogyasztóvédelemmel

Szinte mindenkinek van bankszámlája, sok munkáltató például csak erre utalja a havi bért, de például szociális juttatások esetében is alap, hogy erre kapjuk a pénzt. Egy kis réteg még mindig nem rendelkezik sem számlával, sem kártyával – így például a nyugdíjasok, akiknek a ‘pénzes postás’ hozza a havi járandóságot -, de számlaszámmal a többség rendelkezik.

Mivel tömegszolgáltatásról van szó, a bankok egyszerűre szabják az ezzel kapcsolatos kommunikációt, és a lényeget mondják el a reklámok: hogy az adott csomag ingyenes vagy nagyon olcsó, és mondjuk nem kerül semmibe saját ATM-ből pénzt felvenni.

Hogy emellett még sok jellemzője van egy számlának, említsük csak a másik számlára utalást neten, vagy az SMS üzenet szolgáltatást a tranzakciókról, azt inkább kisbetűs információként találjuk meg.

Mikor értesülhetsz a költségeidről?

Valójában eddig igen kevesen követték, mennyibe is kerül nekik a számlájuk vezetése, de most egy új uniós rendelet megnehezíti, hogy rejtett költségeket fizettessenek meg az ügyfelekkel a bankok. (Illetőleg nálunk új, már 2014-ben megjelentette az EU.)

2019 legvégén augusztusi kezdettel, 2020-ban januári kezdettel minden költséget meg kell majd kapnunk a számlánk vagy számláink vezető bankjaitól, a kártya díjaitól kezdve a limitmódosítás díjáig.

Tehát 2020 januárban egy tételes listát kapunk majd az elmúlt fél év összes költségével.

 

Sok kis díj sokra megy

Ha esetleg nem követtük, hogy változtatott-e a pénzintézet valamely tételen vagy felszámolt-e valamilyen ‘kisbetűs’ díjat, akkor most szembesülhetünk vele.

Az évi egyszeri, kötelezően elküldött költség lista mindenképpen tudatosabbá teszi majd a fogyasztókat a tekintetben, hogy drága vagy olcsó-e nekik az adott szolgáltatás. Hiszen mivel a bankszámlát a bank kezeli, gyakran nem vesszük észre, ha kisebb összegeket levon a kezelés költségeként.

A bankszámla nemcsak idehaza, külföldön is kicsit mellékes pénzügyi szolgáltatásként van kezelve, például az USÁ-ban is jellemző, hogy évtizedekig megtartják az emberek a számlájukat akkor is, ha már elment mellette a piac. A hitelekhez hasonlóan ezen a téren is érdemes körülnézni, van-e jobb ajánlat, és ha találunk testreszabhatóbb, olcsóbb verziót, váltani.

Erre az éves banki kimutatás megérkezéséig is lehetőségünk van: online kalkulátorokkal, vagy a Magyar Nemzeti Bank ezzel kapcsolatos oldalán megnézhetjük az összehasonlítást. Bár ez utóbbi tájékoztató oldalon például a még futó, de már nem elindítható számlacsomagok nem szerepelnek, tehát teljes körű információ szerzésre nem ez a legjobb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!