Gazdaság

2016.02.23. 19:35

A csok hatására megbolydult az ingatlanpiac - Leginkább az új lakásokat és az üres telkeket keresik

Elsősorban az új lakásokra és az üres telkekre van nagyobb érdeklődés, de ha jól választunk árat, minden eladható a szakértők szerint.

Budai Dávid

Mindent el lehet adni, és ez alól a szabály alól az ingatlanok sem kivételek. Persze nem mindegy, hogy mennyiért, márpedig egy ésszerű, elfogadható vételárhoz mindenki ragaszkodik. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) hatására megbolydult ingatlanpiac miatt viszont most akadnak olyanok, akiknek a lakásuk gyakorlatilag eladhatatlan. Egy fővárosi ingatlaniroda vizsgálata legalábbis erre a következtetésre jutott.

Szombathelyen azért némileg más képet mutat az ingatlanpiac, de előbb nézzük, mivel kell szembesülni néhány fővárosi ingatlantulajdonosnak. Igaz ugyan, hogy már hónapok óta az ingatlanpiac fellendüléséről szólnak a hírek, erről nyilatkoznak az ingatlanközvetítők, és ugyanezt mutatják a Központi Statisztikai Hivatal adatai is, mégis akadnak olyan ingatlanok, amelyek tulajdonosai kimaradnak a nagy vásárlási lázból. Budapesten szinte eladhatatlanná váltak a nagy: 90-100 négyzetméternél nagyobb lakások, főleg ha olyan házban vannak, ahol lift sincs. Egy nagypolgári lakás, rossz árképzéssel hosszú hónapokra, vagy akár évekre is beragadhat az ingatlanpiacon.

A felmérés szerint a fővárosban a nagyobb értékű, 60-70 millió forintnál drágább, esetleg előnytelen elhelyezkedésű ingatlanok nagyon nehezen értékesíthetők. Kiderült az is, hogy az utóbbi időben rendkívüli módon megcsappant a kereslet a használt családi házak iránt, sokkal inkább új szintráépítéseket terveznek, és telkeket szeretnének vásárolni az érdeklődők.

Annak jártunk utána, vajon a vasi megyeszékhelyen is igaz-e, hogy a csok sokak ingatlaneladását nehezítette meg. Két ingatlaniroda szakértőinek tapasztalatai azt mutatják, vidéken nem olyan drámai a helyzet. Zsigmond Balázs, egy szombathelyi ingatlaniroda vezetője elárulta, nem gondolja, hogy a csok károsan befolyásolja a használt házak piacát. Tapasztalatai szerint a kisebb házakra ugyanúgy van igény, mint korábban. Az igaz, hogy a nagy alapterületű, többszintes, akár több generációnak is alkalmas házakat nehezebb értékesíteni, de ez ugyanígy volt a csok előtt is. Ezeknél a házaknál éppen ezért nem is volt nagyon áremelkedés sem. A kisebb régi házak ára pedig azokban az esetekben emelkedett, amikor a telek adottságai, méretei miatt a bontás is megérheti, de itt is a telek ára miatt emelkedett a ház ára. Mert az kétségtelen, hogy a telkek iránt megnőtt a kereslet - tette hozzá.

Megtudtuk, idén is adtak el 40 millió forint feletti pár éves házat, és régi kétgenerációsat is 24 millióért. Ebből látszik, mozog a használt házak piaca is, de értelemszerűen jóval kisebb darabszámban, mint a lakáspiac, ám ez eddig is így volt - hangsúlyozta. Lakáshoz jutni mindig egyszerűbb és olcsóbb volt, emellett a szombathelyi ingatlanok állományának kétharmada lakás, harmada ház. Az ingatlaniroda vezetője hangsúlyozta, nagyméretű lakásokból eleve jóval kevesebb van, és az tény, hogy fajlagos négyzetméterárban nem lehet eladni ugyannyiért egy 100 négyzetméteres lakást, mint egy 50 négyzetméterest, még akkor sem, ha ugyanolyan állapotban van. Szerinte azonban nem eladhatatlanok a nagyméretű lakások, de tény, hogy 90 négyzetméter felett ez lassabban megy. Eladhatatlan lakás persze nincs, jó példa erre, hogy tavaly év végén adtak el egy 115 négyzetméteres lakást 36 millióért és egy 123 négyzetméteres belvárosi lakást 18 millióért. Igaz, előbbinek egészen különleges adottságai voltak.

Zsigmond Balázs hangsúlyozta, a csok feltételei most kezdenek kitisztulni, ezért ennek még csak ezután lesz érezhető hatása, ám az emberek ettől függetlenül is vesznek ingatlanokat. Végezetül elmondta, sok a bizonytalanság még mindig, és kevés az új lakás a városban. A használt lakások tulajdonosai pedig kezdik belátni, hogy minden ingatlan nem megy el lábon segítség nélkül, mert azért nem vesznek meg mindent a vevők sem.

Felkerestünk egy másik ingatlanirodát is, ahol hasonló tapasztalatokról számolt be a szakértő. Klemenik Márta szerint a csok nagyon népszerű a lakosság körében.

- Hirtelen jelentették be, és nagyon hamar megfigyelhető volt a hatása. Felfokozódott az ingatlanvásárlási kedv, elsősorban az új lakásokra és az üres telkekre van nagyobb érdeklődés. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy körülbelül másfél hónap alatt elfogytak Szombathelyen az olyan lakások, amelyeket leginkább érint ez a program - mondta a szakértő.

Az várható volt, hogy az ingatlanépítők nem tudnak megfelelni a megnövekedett igényeknek. A szakértők arra számítanak, hogy a 2017-es év lesz az, amikor is olyan nagy számban építenek fel új lakásokat és házakat, hogy lesz elegendő választék - tette hozzá. A nagy kereslet természetesen hatással van az ingatlan-árakra is. Leginkább a kisméretű és kisértékű, használt lakásoknál figyelhető meg az áremelkedés, ezzel szemben a nagyon népszerű, közepes méretű, viszonylag új lakások nagyon jól tartják az árukat.

Klemenik Márta megjegyezte, hogy Szombathelyen és környékén a valamilyen speciális körülmény, például a nagy érték miatt nehezen értékesíthető ingatlanok forgalmára nincs lényeges kihatással a csok program.

- Ezek mindig is kevésbé voltak népszerűek. Nem szeretik a vásárlók például, ha egy ház többemeletes, túl nagy, vagy ha nagy a belmagassága. Szintén kizáró tényező lehet például a kisgyermekeseknek és az időseknek, ha nincsen lift a társasházban. A legtöbb nehezen értékesíthető lakás azonban csupán amiatt nem lel sokáig vevőre, mert nincsen jól beárazva. A tulajdonosok sokszor azt gondolják, hogy ha jó helyen van az ingatlanjuk és nagy is, akkor biztosan sokat ér. Nem szakértőkkel mérik fel a házuk, lakásuk értékét, hanem az innen-onnan látott hirdetésekből levett négyzetméterárakkal kalkulálnak. Több ilyenre is volt példa itt az utóbbi időben - tudtuk meg.

Eladhatatlan ingatlan tehát nincs. Az erős keresleti piac ellenére is nagyon óvatosan és észszerűen kell beárazni az eladó ingatlanokat, mert könnyen alá és fölé is lehet lőni akár egy panelt, vagy kis garzont is. A rossz árképzésen túl még a rossz hírű környéken lévő, és a nem tiszta jogi hátterű ingatlanok eladásával gyűlhet meg a bajunk.

Mintegy 40 ezren igényelhetik idén a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), ám az érdeklődők száma és a tényleges kérelmezők között jelenleg óriási a szakadék.

Az egyik legnagyobb bankban egyelőre mindössze ötvenen igényelték a háromgyermekeseknek szóló tízmillió forintos állami támogatást, további mintegy harmincan a tízmillió forintos fix kamatozású hitelt is, és negyvenen a forgalmi adó visszatérítését. Ehhez képest csak január eleje óta 14 ezren keresték fel a bankot csok-ügyben információkat kérve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!