Gazdaság

2013.08.07. 22:00

Mezőgazdasági vásárt rendeznek Szlovéniában

Szerdán sajtótájékoztatón jelentették be, hogy idén augusztus 24 -29. között rendezik meg az 51. mezőgazdasági vásárt Gornja Radgonán.

Peltzer Géza

A Szlovén Köztársaság konzulátusán tartott sajtótájékoztatón Dusan Snoj főkunzul elmondta: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar egyre nagyobb szerepet tölt be életünkben, így egyre nagyobb jelentőségük van az olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari vásároknak, mint amilyen az Agra, amelyet idén már 51. alkalommal rendeznek meg. Hozzátette: a vásáron kiemelt szerepet kap a víz és az öntözés már csak azért is, mert ismét aszályos év köszöntött ránk.

- A tavalyi és az idei év is aszályos, de idén valamivel jobb a helyzet - mondta - mert a folyókban van elegendő víz. Az Agra szakvásár másik specialitása a regionalitás - folytatta - hiszen négy ország (Szlovénia, Ausztria, Horvátország, Magyarország) kiállítói vesznek részt a vásáron ráadásul valamennyien uniós tagországok.

Mareja Jakic ügyvezető igazgató pontosított: a vásár helyszíne 500 méterre van Ausztriától, 40-40 kilométerre Horvátországtól és Magyarországtól, tehát négy uniós országot is érint. Elmondta: idén hússzal nőtt a kiállítók száma, 29 országból összesen 1730 cég, vállalkozás jelenik meg a vásáron, amely az egyetlen olyan mezőgazdasági vásár a térségben, amelyen élőállatot is láthat a vásárlátogató. A vásár szlogenje: A víz összeköt, és ezt már rögtön a bejáratnál tudatosítják a látogatókkal.

A kiállítók listáján nincs egyetlen vasi termelő, vállalkozás, gazda sem, de megtudtuk, hogy mivel a környezetvédelem is kiemelt témakör idén a vásáron az Őrségi Nemzeti Park képviselteti magát az 51. radgonai vásáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!