Gazdaság

2017.01.30. 16:05

Aprófaluban él Vas hetede - Az okok között nem a munkahely hiánya a legfontosabb

Kemestaródfa - Vas megye 14 százaléka az aprófalvakban él, ahol a népességfogyásnak számtalan oka van. Csak az egyik az elöregedés.

Turbók Attila

- Egyelőre megállíthatatlannak tűnik az aprófalvak elnéptelenedése, miután a munkalehetőségek hiánya és alacsonyabb fizetések jellemzik ezeket a településeket - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentésében. Vas megye sajnos nem áll túl jól ebben a statisztikában: itt a lakosság 14 százaléka ilyen aprófalvakban él. Ezek elnéptelenedésében azonban csak az egyik - és információink szerint nem is a legfontosabb - ok az elöregedés vagy a munkahelyek hiánya.

- A fentiek természetesen tények, és a folyamat napjainkban is tart, ám én árnyalnám ezeket a dolgokat - kezdte Takó Gábor, az egyik érintett falu, Kemestaródfa polgármestere. - A Vas megyei kistelepülés tíz évvel ezelőtt több mint 230 lakossal büszkélkedhetett, ez napjainkra majdnem tíz százalékkal csökkent, és még nem is nálunk a legnagyobb a népességfogyás. A számok nyelvére fordítva: 2015-ben hét, tavaly négy helyi lakos halt meg, míg e két év alatt csak két gyermek született - mondta a polgármester.

De nem csak ezek az adatok a mérvadóak. - A fiatalok elvándorlása sokkal nagyobb gondot okoz ezeken a településeken. Munka nálunk csak-csak lenne, de manapság nem veszik meg a kiürülő, akár százéves házakat, így a betelepülőkre sem számíthatunk - jelentette ki Takó Gábor. Hozzátette: az öreg házak mellett egyetlen szabad, beépítetlen telekkel rendelkezik a helyi önkormányzat, ám az idézett okok miatt ezt sem nagyon tudják eladni. - Elég régen próbálkozik egy körmendi pár, ide költöznének hozzánk, de új házra nincs pénzük, a régiek meg nagyon rossz állapotban vannak - mondta a község vezetője.

Takó Gábor polgármester szerint a községben a helyieknek sem jelentenek nagy vonzerőt a kiürülő, öreg családi házak Fotó: Szendi Péter

És akkor nézzünk némi statisztikát Vas megyére: az aprófalvak között Andrásfa lakosságszáma 14 év alatt 305-ről 236-ra apadt, Bejcgyertyánosé 530-ról 438-ra, Csánigé pedig 427-ről 340-re. Egyházashetye lélekszáma 441-ről 328-ra csökkent, Pápoc pedig a 14 évvel ezelőtti 422 lakossal szemben napjainkra alig 270-et számolhat. Az országosan tapasztalható tízszázaléknyi lakosságfogyás az aprófalvak esetében látványosabb. Nem mindegy, hogy a fenti arány 800 vagy hetven lakosra vonatkozik. Utóbbira bőven van példa a megyében: Kerkáskápolnán 78-an, Kondorfán 93-an, Keléden 77-en laknak, de például Hegyhátszentmártonban csak 57 lakos van, Nemesmedvesen pedig alig harmincan laknak. Pedig az utóbbi település gyarapodik" is: 15 évvel ezelőtt 22-en éltek a faluban. Több vasi polgármester szerint a megye őrségi része a leginkább néptelenedő terület, pedig például a viszonylag közeli Szentgotthárdon lenne munkahely is.

Magyarországon a falvak jelentős súlyt képviselnek a települések között, ám több mint harmaduk aprófalu. Az ország népességének csak töredéke, mindössze három százaléka él ezekben a községekben. E települések jellemzően a Nyugat- és Dél-Dunántúl, kisebb mértékben a Felső-Tisza-vidék és az Északi-középhegység domb- és hegyvidéki térségeiben koncentrálódnak. Megyénk lakosságának csaknem 14 százaléka aprófaluban él, de Baranya és Zala népességének is több mint 12 százaléka ilyen településeken lakik. Utóbbi megyében a legnagyobb az aprófalvak aránya, a népességszám a települések héttizedében nem éri el az 500 főt. Eközben Fejér és Pest megyében az aprófalvak valósággal elnéptelenednek. Az 500 főnél kisebb településeken megközelítőleg 287 ezren élnek, az aprófalvak alig 14 százalékában nő a lakosság száma. Ezek leginkább a nyugati határ mentén fekvő, turisztikai vonzerővel bíró falvak.

Lassan elnéptelenednek

Aprófalvaknak nevezzük az 500 lakosúnál kisebb településeket. Ezekből Magyarországon több mint 1100 található, mintegy ötödük Baranya megyében. Tíz év alatt, 2005 és 2015 között az aprófalvak több mint 11 százalékát veszítették el lakosságuknak, miközben az országos átlag alig haladta meg a két százalékot. A demográfiai és társadalmi problémák halmozott jelenléte a gazdasági teljesítményt is jelentősen befolyásolja - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal.

 

Kapcsolódó cikk:

Vége az autózásnak?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!