Gazdaság

2009.03.02. 03:28

BUX: 10 ezer pont alatt

<b>Budapest </b> - A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX, az elmúlt héten 190,35 ponttal, 1,83 százalékkal esett, 10.190,15 ponton zárt pénteken.

Vas Népe

A múlt hetet a BUX a régiós tőzsdeindexekkel együtt gyengüléssel kezdte, majd kedden a negatív nemzetközi hangulat ellenére, ha alig láthatóan is, de emelkedett. Köszönhetően a Magyar Telekom erősödésének, azt követően, hogy a társaság bejelentette: 74 forint osztalékot fizet. Ez megfelelt a várakozásoknak, másrészt azt mutatta, hogy a befektetők egyre jobban értékelik a válságos hangulatban az osztalékpapírokat. Szerdára teljesen elfogytak a vevők a BÉT-ről, az OTP kereskedését ismét fel kellett függeszteni pár percre, mivel 10 százaléknál nagyobb mértékben csökkent az árfolyama. A nap végére a BUX 10 ezer pont alá csökkent, 4,17 százalékos gyengüléssel, 9.886,91 ponton zárt. Az OTP-t az elemzők szerint két nagy eladó öntötte , így a bankpapírok átlagosnak mondható forgalom mellett is nagyot tudtak esni a befektetők által jelenleg gyűlölt piacon . Az 1500 forint alatti OTP-árfolyam sokakat ösztönözött kényszerlikvidálásra , ugyanakkor ezen a szinten már pár kisebb vevő is megjelent.

A BUX csütörtökön korrigálta az előző napi esést, több mint 5 százalékkal emelkedett, és ismét 10 ezer pont fölé került. A hét végére aztán újra kifulladt az erősödés, de újabb pánikszerű eladások már nem voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!