Gazdaság

2015.07.07. 16:43

Segítünk elkölteni 15 milliót

Megyei körkép – Több száz négyzetméteres raktárépület, apró iroda, rönkház és újépítésű lakás. Megmutatjuk, mit kaphat ma 15 millió forintért Vas megyében.

Budai Dávid

Mi a közös egy határnál lévő 30 ezer négyzetméteres és egy szombathelyi hétszáz négyzetméteres építési terület között? Ugyanaz, mint egy 35 négyzetméteres belvárosi iroda és egy dupla akkora vidéki rönkház között. Mindegyiket meg tudja venni 15 millió forintért. Ez az a lélektani határ, amit egy ingatlanért, de főleg egy lakásért az emberek még kifizetnek. Átnéztük Vas megye ingatlanhirdetéseit és arra jutottunk, hogy ezért az árért, vagy kisméretű felújított belvárosi lakást veszünk a megyeszékhelyen, vagy egy több száz négyzetméteres felújításra szoruló házat falun. A kettő együtt nem megy.

Következtetésünket Gábor Árpád, egy szombathelyi ingatlaniroda irodavezetője is megerősítette. Mint elmondta, ha 15 millió forintunk van ingatlanvásárlásra, akkor kompromisszumokat kell kötnünk, de azért nem olyan nagyokat. Az ingatlanszakértő elmondta, a közelmúltban például Szombathelyen a Minerva lakóparkban már lehetett venni újépítésű 55-65 négyzetméteres lakást 15 millióért. Ugyanezért a pénzért Szombathely belvárosban egy berendezett, felújított 35 négyzetméteres irodát találtunk.

Persze ha valaki nem bánja, hogy nem a legjobb helyen van az ingatlan, amit ráadásul fel is kell újítani, akkor 15 millió forintért egy 238 négyzetméteres öt szobás házra is lecsaphat ugyancsak Szombathelyen.

Kíváncsiak voltunk a Vas megyeiek ingatlanvásárlási szokásaira is, Gábor Árpád elmondta, manapság az a jellemző, hogy az emberek a munkahelyükhöz igazítják a lakásvásárlást. A vidékre kiköltözők esetében az ár a döntő és általában valamilyen kompromisszum eredménye, hiszen, az akár napi kétszeri bejárás plusz terhet jelent, ami egy bizonyos távolság után már nem kifizetődő. Szombathelyi munkahely estén Torony és Balogunyom még szóba jöhet. Általánosságban azonban kijelenthető, hogy erősebb tendencia a városba való beköltözés, mint a vidékre való kiköltözés.

Volner Szilveszter briliáns fokozatú ingatlanértékesítő a 15 millió forintos kínálatot mutatja
Fotó: Unger Tamás

Mikor a Vas megyei ingatlanhirdetéseket böngésztük, feltűnt, hogy panellakásokkal ebben az árkategóriában egyáltalán nem találkoztunk. Gábor Árpádtól megtudtuk, ennyi pénzért már szaunának kellene lennie a panelban, hogy el lehessen adni. Egy jó állapotú, két szobás panellakáshoz már 8,5-9 millió forintért hozzájuthatunk. Hozzátette, a 15 millió forintos árkategória már egy más vásárlói réteget takar. Akinek ennyi pénze van, az már téglalakásban gondolkodik, és lehetőleg 1990 utáni építésűekben.

A 15 millió forint viszont elég nagy összeg ahhoz, hogy extrémebb igényeinket is kielégíthessük, igaz ilyenkor már a felújítás, vagy akár az építés költségeivel is számolnunk kell. Kőszegen egy elhanyagolt állapotú, négyszobás, száz négyzetméteres villát is vehetünk 1200 négyzetméteres kerttel. De ha kedveljük a most úgyis divatos raktárlakásokat, és nem zavar, hogy egy ipari parkban kell élnünk akkor egy 260 négyzetméteres csarnok is a miénk lehet ugyanitt. 15 millióért az Őrségben, Szőcén, egy 64 négyzetméteres három szobás rönkházhoz is hozzá juthatunk. A házhoz ráadásul ajándékba kapjuk annak teljes berendezését, valamint egy 4300 négyzetméteres telket. Ugyancsak az Őrségben, a szlovén-osztrák határátkelő közelében találtunk egy 30 ezer négyzetméteres panorámás építési területet. Érdekesség képen megemlítjük, hogy Szombathelyen egy 700 négyzetméteres telket találtunk 15 millióért. Aki pedig vállalkozni szeretne az akár négy üzletet és még egy komfort nélküli lakást is kaphat Csepreg központjában.

Példáinkból jól látszik, hogy a 15 milliónkat sokféle képen befektethetjük, ráadásul, ha azt látjuk feltűntetve, hogy irányár, akkor jó ha tudjuk, hogy van esélyünk kicsit faragni az áron. Fontos azonban megjegyezni, hogy ingatlanvásárláskor alku szinte minden esetben lehetséges, bár már korántsem akkora mértékben, mint korábban. Régen a hét-nyolc százalékos alku bevett szokás volt, ma már ez csak néhány százalék. Az eladók is érzékelik, hogy az ingatlanárak felfelé mozdultak el, ezért eleve magasabb árat lőnek be, mint amennyit mindenképpen kapni szeretnének.

Gábor Árpád szerint eladhatatlan ingatlan nincs, bár az kétségtelen, hogy ott nem tartunk, mint 2005-ben, amikor nem számított hol van a ház mert minden azonnal elkelt. A divatos új építésű ingatlanok pedig mindig is könnyebben értékesíthetők voltak. A lakások most nagyon keresettek, a házak piaca viszont még egy kicsit csendesebb. Míg egy kétszobás lakás néhány hét alatt gazdára találhat, addig egy háznál akár több hónap is eltelhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!