Gazdaság

2016.08.02. 09:36

Veszélyben a vasi vendéglátósok?

Ijesztő számok olvashatók a KSH legfrissebb, a turizmus és a vendéglátás 2015 évi teljesítményéről szóló jelentésben. Ön tudja, hogy miért vannak ilyen rossz helyzetben a vasi vendéglátósok?

Elek Szilveszter

Magyarországon 2015 végén majdnem 53 ezer vendéglátóhely üzemelt, több mint hétszázzal kevesebb, mint 2014-ben. Sajnos Vas megyében sem pozitívak a statisztikák: míg 2014-ben 1440 ilyen vállalkozás tartottak nyilván, addig 2015-ben már csak 1426-ot.

A vasi statisztikák különösen elkeserítőek. Az egyes megyékben átlagosan 2633 vendéglátóhely üzemelt, ez lényegesen meghaladja a vasi adatokat. Bár itt majdnem kétszer annyi ilyen vállalkozás üzemelt tavaly december 31-én, mint a csupán 843 vendéglátóhelyet "eltartó", negatív rekorder Nógrád megyében, de így is Vas megyéé volt az ország harmadik legrosszabb statisztikája. A sort szinte magától értetődően Budapest vezette, ahol 11 ezer 294 vendéglátóhely működött 2015 végén.

Hogy megtudjuk, miért ilyen rossz a helyzet a megyében, megkérdeztük Lancsák Károly vasi mesterszakácsot, aki egy szombathelyi vendéglő tulajdonosa. - Ennek a nem igazán ideális állapotnak az egyik oka az, hogy rendkívül kevés a megyében a turista - mondta. - Szombathely sajnos különösen kritikus idegenforgalmi tekintetben. Régebben ellepték a város vendéglőit a turisták, ezzel szemben manapság alig szállingóznak - tette hozzá.

- Továbbá az utóbbi időben drasztikusan megváltoztak az emberek fogyasztási szokásai - hallottuk a szakembertől. - A vendéglátóhelyek forgalma ma már szinte csak a menüztetésre korlátozódik. Ez azt jelenti, hogy 12 és 15 óra között majdnem mindenhol telt ház van, de előtte és utána alig járnak éttermekbe az emberek. Bevallom őszintén, tizenöt évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy egyszer még a menüztetés fogja kitenni a forgalmam zömét - mondta a mesterszakács.

- A menüztetésnél az a fontos, hogy minél több vendéget tudjunk becsábítani az éttermünkbe - hallottuk Lancsák Károlytól. - Ehhez persze olcsónak kell lenni, konkrétan mindenki a riválisaié alá szeretné vinni az árait. És bár a vendégek számára itt a legfontosabb szempontok a gyorsaság és az ár, nyilván vannak elvárásaik az étel minőségével kapcsolatban is, és a vendéglátóhelyek sem szeretnek leadni a megszokott színvonalból. Ezért nem lehet silány minőségű, olcsó alapanyagokkal dolgozni, így természetesen az adagokra jutó haszon is kisebb lesz, ami jelentősen csökkenti a bevételeket - mesélte a mesterszakács, aki úgy gondolja, hogy ezerforintos adagár alatt nem éri meg menüztetni.

Ráadásul a szakember tapasztalatai szerint a menühöz az emberek szinte kizárólag ásványvizet fogyasztanak, nem pedig "drágább" italokat, ami azért rossz hír a vendéglátósoknak, mert az egyik legnagyobb haszon ezek árrésén van.

Bár a mesterszakács számára úgy tűnik, hogy ez a tendencia, ami szinte "gyorsétteremeket varázsol" a vendéglátóhelyekből, megakadt itt, de nem pesszimista. - Ebben a szakmában mindig vannak apróbb gödrök, amikből ki kell mászni - osztotta meg velünk. - Én a helyzet megoldását a megújulásban látom. Fontos, hogy új ételekkel tudjunk szolgálni a vendégeknek, és érdemes lenne a rendezvényekre is nagyobb hangsúlyt fektetnünk - jegyezte meg Lancsák Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!