Felhívás

2018.12.19. 16:59

Fontos a felelős magatartás a karácsonyi készülődés időszakában is!

A karácsonyi készülődés már javában zajlik, a legtöbb háztartásban megkezdődik a sütés-főzés, amelynek következtében konyhatüzek, lakástüzek alakulhatnak ki, ezek megelőzésére nagy figyelmet kell fordítani otthonainkban – figyelmeztet a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Fotó: Illusztráció

Továbbra is jellemző, hogy az otthon keletkező tüzek jelentős százaléka a konyhában alakul ki, ezért elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal, így például azzal, hogy az égő olajat tilos vízzel oltani. Ilyenkor úgy járunk el helyesen, ha az égő lábosra, olajsütőre fedőt teszünk – így az égés azonnal megszűnik –, majd elzárjuk a tűzhelyet. Egy másik hasznos módszer, ha a kereskedelmi forgalomban kapható lángmentesített takaróval fedjük le az égő edényt. Az ideális persze az lenne, ha a konyhában készenlétben tartanánk olyan tűzoltó készüléket, amellyel a konyhában keletkező kisebb tűz biztonsággal eloltható.

Szombathelyen is egy konyhában keletkezett tűz vezetett lakástűzhöz szerdán délelőtt a Szelestey László utcában. A helyszínre a szombathelyi hivatásos tűzoltókat riasztották. Az egységek egy vízsugárral megakadályozták, hogy a tűz átterjedjen a szomszédos helyiségre, majd eloltották a lángokat és átszellőztették a füsttel telítődött épületet. A tűzeset kapcsán nem sérült meg senki.

A tűzhelyen és a sütőben felejtett étel a legkisebb óvatlanság esetén is könnyedén tüzet okozhat ezért legyünk körültekintőek az ünnepi időszakban is otthonainkban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!