díjnyertes filmek

2019.10.20. 16:24

Négy városba is ellátogat a koreai mozi

Összesen 25 filmet tűz műsorára a 12. Koreai Filmfesztivál, amelyet október 25. és 31. között rendeznek meg.

Parasite Gisaengchung Year : 2019 South Korea Director : Joon Ho Bong Kang-ho Song Editorial use only. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.

Forrás: AFP

Fotós: Photo12

Az egyhetes fesztivál idei programjában a legújabb kasszasikerek mellett Magyarországon hivatalosan nem forgalmazott friss filmek és – a koreai mozi 100. születésnapja apropóján – nehezen hozzáférhető filmtörténeti alapművek is szerepelnek.

Pong Dzsunho dél-koreai rendező Arany Pálma-díjas Élősködők (Parasite) című filmje mellett többek között bankügyi thrillert, női bűnügyi vígjátékot és a dél-koreai filmgyártás első színes, szélesvásznú produkcióját is láthatja a magyar közönség. A fesztivál utolsó előtti napján a koreai film külföldi és magyar kutatói tartanak előadásokat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtudomány Tanszékén.

A fesztivál az idei Arany Pálma-díjas Élősködök című film vetítésével veszi kezdetét. Az Arcok szekció, amely Korea nagyhatású filmkészítőinek egyikét mutatja be, idén Pong Dzsunho életművével foglalkozik. Látható lesz A gazdatest című, Korea minden idők legnagyobb bevételét hozó 2006-os szörnyfilmje, az ugyancsak Cannes-ban bemutatott Anya és a 2003-as valós történeten alapuló A halál jele című thrillere is.

A legújabb koreai filmeket felvonultató Friss szekció alkotásait a pécsi, szegedi és debreceni mozik is bemutatják.

Csak a fesztivál ideje alatt lesz látható Li Von-te A gengszter című sikeres filmje Don Li főszereplésével.

A Fókusz szekció minden évben egy speciális témára összpontosít. Idén Magyarország és Korea 1989-es diplomáciai kapcsolatfelvételének apropóján Korea elmúlt 30 évét felölelő filmeket tűz műsorára. A blokkban szerepel Jun Dzse-kjun Óda édesapámhoz című epikus melodrámája, amely a koreai háború idejétől napjainkig követi egy család életét. Az 1987: amikor eljön a nap című film a nyolcvanas évek katonai rezsimjét mutatja be, és summázását adja mindazon körülményeknek, amelyek az első demokratikus elnökválasztáshoz vezettek Dél-Koreában. A tavalyi bankügyi thriller, az Államcsőd pedig az 1997-es pénzügyi válságot dolgozza fel a Gyújtogatókból ismert Ju Ah-in és Vincent Cassel főszereplésével.

Az Extra szekcióban filmtörténeti érdekességek, független és művészfilmek szerepelnek, és idén a koreai film 100. születésnapja alkalmából a koreai filmtörténet kiemelkedő alkotóinak filmjeiből nyújt válogatást. A filmvetítések előtt Vincze Teréz, az ELTE Filmtudomány Tanszékének adjunktusa rövid felvezetőket tart.

A válogatásban szerepel Kim Ki-Jung rendező 1960-ban készült A cseléd című alkotása, amit a szakértők a valaha készült három legfontosabb koreai film közé sorolnak. A másik történeti klasszikus a válogatásban Shin Sang-ok Cshunhjang című filmje, a dél-koreai filmgyártás első színes, szélesvásznú produkciója. Mint írják, érdekesség, hogy Shin Sang-ok Kim Dzsongil észak-koreai diktátor kedvenc filmrendezője volt. Az 1970-es években a diktátor elraboltatta a rendezőt és feleségét (a Cshunhjang főszerepét is alakító Csoj Un-hit), hogy Észak-Koreában készítsen filmeket.

A blokkban szerepel még Im Kvon-tek az Újrakezdés című 2014-es drámája, valamint a Gyújtogatókat jegyző Li Csang-dong Oázis című filmje, amelyet Magyarországon hivatalosan nem forgalmaznak. Mint írják, 1919. október 27-én mutatták be Szöulban az első Koreában készült mozgóképet – ekkortól számítják a koreai film születését. A 100. évforduló alkalmából az Eötvös Loránd Tudományegyetem Filmtudomány Tanszékén egynapos nemzetközi szimpóziumot tartanak október 30-án.

Borítókép: Részlet az Élősködők című dél-koreai filmből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában