ne dőljön be!

2020.11.07. 19:31

Vigyázat! Több sztár nevével élnek vissza a koronavírusos csalók

Egyre több, koronavírusra hivatkozó internetes oldal próbál sztárok nevében átverni ezreket.

Forrás: Shutterstock

A bankkártya-adatokat akarják

A közismert vírustagadó, dr. Gődény oldalát is lemásolták a csalók. Fényképeivel és a nevével nyereményjátékot hirdetnek és bankkártyaadatokat kérnek. Ő maga is figyelmeztet: a profilhoz semmi köze – írja a Bors.

Fotó: Bors
Fotó: Bors

Sztárok nevében ígérgetnek

L.L. Junior, Bódi Gusztiék, Rúzsa Magdi, Vujity Tvrtko, Pápai Joci és még sok sztár nevében jelentek meg áloldalak a Facebookon. Általában videó jelenik meg a sztárról, borítékok és pénz ugrik fel, majd a szöveg arról szól, hogy pénzt nyerhetnek. A rajongók internetes csoportokban osztják meg ezeket a kamunyereményposztokat. Bódi Margó arról számolt be, sokan felhívták őt, kérve a nyereménypénzt.

Fotó: Bors

Komplett weboldalakat másolnak le a csalók, hogy így tévesszenek meg embereket és húzzanak hasznot, e-mailben ajánlanak adományt

Tudjuk, hogy önt is megviselte anyagilag a járvány, de az állam segít. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy küldje vissza a mellékelt kérdőívet – ezzel a szöveggel indult az adathalászok valódinak tűnő levele. Többen kaptak olyan e-mailt, amiben adományt, állami támogatást ígérnek a járványhelyzetre hivatkozva. Ezek többnyire adathalászok.

Figyelmeztet a Rendőrség

A kiberbűnözők adathalász-e-mailek, illetve weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes vagy bankkártyaadatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel – közölte a rendőrség. Hangsúlyozták: a közigazgatási szervek soha nem a közösségimédia-felületeken vagy e-mailben keresik meg a lakosságot esetleges támogatások folyósításával kapcsolatban. Azokat minden esetben kizárólag hivatalos csatornán – postai levelezési címen vagy Ügyfélkapun – keresztül ajánlják fel.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!