Ország-világ

2021.01.21. 10:23

Kész, ennyi volt a tél – mostantól ősz következik

igen rövid telünk volt az idén: az elmúlt egy hétben esett egy kis hó és időnként -10 fok alá ment a hőmérséklet. A hosszú távú előrejelzések azonban azt mutatják: ennyi volt, mostantól inkább őszies időjárás következik.

Forrás: Czímer Tamás / heol

Még a hét első napjaiban is kemény fagyok voltak, szerdán azonban mintha ezt elvágták volna: kisütött a nap, elolvadt a hó, mindenütt éreztette hatását a mediterrán melegfront – írja a Ripost.

A hirtelen változás megviseli a frontra érzékenyeket

Pintér Ferenc meteogyógyász szerint nem önmagában a hőmérséklet gyors változása, mint inkább az időjárás erős hullámzása okoz gondot a szervezetnek.

„Ez az erős hullámzás sok, időjárásra érzékeny ember szervezetét megviseli és alkalmazkodásra kényszeríti„ – tájékoztatta a Ripost-ot a Meteo Klinika igazgatója. A frontok mindenkire másként hatnak, de az biztos, hogy az idősek, a krónikus betegek és gyerekek sínylik meg a legjobban.

Fotó: Facebook / Meteoklinika

„Mindenkinél az egyéni érzékenység alapján alakul ki, hogyan reagál az időjárás változásaira és az hogyan terheli meg a szervezetét. Van, akinél a frontok előtt vagy után jelentkeznek panaszok” – magyarázza a szakember. „Fokozódhatnak a gyulladásos panaszok, gyakori tünet a fejfájás, a keringési probléma, a vérnyomás ingadozása. Az erőteljes változások idején jellemzőek még az alvásproblémák is.

A szeles időjárás gyakran feszültséget és idegességet vált ki. Sokan fáradékonyak, tompák lehetnek, csökken a koncentrálóképesség és kevésbé vagyunk energikusak. Aki hajlamos a migrénre, szintén erős fájdalmakra számíthat a napokban,

ami mellé fáradtság és figyelmetlenség társulhat. Ilyenkor múló rosszullétek jelentkezhetnek.„

Aki erre hajlamos, jobb, ha meggondolja, volánhoz ül-e vagy végez-e veszélyes munkát.

Még egy hidegfront hoz lehűlést

Fotó: Shutterstock

Az időjárási portálok előrejelzése szerint a hétvégén kifejezetten meleg lesz, éjszaka sem fagy, nappal pedig akár 10-12 fokra is felmelegszik a levegő. Egyúttal kiadós esőt is kapunk a nyakunkba.

Jövő hét elején egy hidegfront miatt a csapadék havaseső is lehet és egy-két éjszakán ismét fagypont alá süllyed a hőmérséklet, de azt követően február közepéig már alig-alig fordul elő fagy,

napközben mindig 5-8 fokra melegszik a levegő, vagyis télikabátra, csizmára nem lesz szükség.

Így csökkentheti a melegfront tüneteit

Készüljön fel!

Vannak ingyenesen letölthető frontértesítők és a vírusveszélyre figyelmeztető térképek. Segítségükkel fel tudnak készülni az időjárás változásaira, így könnyebben viseljük a tüneteket.

Pihenjen többet!

Lehetőleg ne erre az időszakra időzítsük a nehéz fizikai vagy szellemi erőfeszítéssel járó teendőket, fontos, hogy gondoskodjunk elegendő, pihentető alvásról.

Erősítse az immunrendszert!

Különösen a C és a D-vitamin bevitelével és sporttal tehetjük ezt meg. Olyan sportot válasszunk, ami kellemes és nem megerőltető, például tempós séta, úszás, labdajátékok.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában