újabb elismerés

2021.02.17. 11:15

Ez mekkora öröm lenne! Karikó Katalin még közelebb került a Nobel-díjhoz

Egyre inkább úgy tűnik, hogy Karikó Katalin karnyújtásnyi távolságba került a Nobel-díjhoz.

In this undated family photo provided to AFP on December 15, 2020, Katalin Kariko poses for a photo. - Hungarian-American scientist Katalin Kariko’s obsession with researching a substance called mRNA to fight disease cost her a faculty position at a prestigious university, which dismissed the idea as a dead end. Now, her pioneering work -- which paved the way for the Pfizer and Moderna Covid-19 vaccines -- could be what saves the world from a 100 year pandemic. (Photo by Handout / FAMILY HANDOUT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Family Photo"/HANDOUT - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP

Fotó: AFP

„Adjanak Nobel-díjat ennek a nőnek!”

– írta a Twitterre a vakcinagyártás terén tett kiemelkedő szerepe kapcsán Karikó Katalinról Richard Dawkins nemzetközi hírű evolúcióbiológus – szúrta ki a Ripost.

A magyar biokémikus amerikai kutatótársával, Drew Weismannal február 8-án vehette át a rangos amerikai szakmai elismerést, a Rosenstiel-díjat. Márpedig aki jól ismeri ezt a kitüntetést, tudja, hogy sok esetben egyfajta „ajánlólevél” volt a Nobel-díjhoz.

Eddig a 49 díjkiosztón kitüntetett közül már 36 szaktekintély kapta meg a Rosenstiel-díj után a Nobel-díjat. Karikó Katalin és amerikai kutatótársa az idei, jubileumi 50. eseményen vehette át ezt az amerikai kitüntetést.

Eddig 17 magyar, illetve magyar származású szaktekintély polcára kerülhetett Nobel-díj, s ha Karikó Katalin is megkapja, akkor bekerülhet abba a „klubba”, amelynek többek közt Kertész Imre, Szentgyörgyi Albert és Gábor Dénes is tagja.

Ebben a vakcinában van kiemelkedő, tudományos szerepe
Fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában