jótékonyság

2021.03.02. 13:01

Szívátültetéssel maradhat csak életben a debreceni lány – világbajnok sportoló is gyűjt neki

Esztergályos Patrik, ifjúsági olimpiai bajnok párbajtőröző, eladott pólók árával segítene, hogy Csire Zsuzsi életben tudjon maradni.

2013-ban gyógyíthatatlan, vírusos eredetű szívizomgyulladást diagnosztizáltak Csire Zsuzsinál, így átesett az első szívátültetésén. Az elmúlt években többször is akut kilökődési reakció lépett fel a szervezetében, mert felismerte az immunrendszere az idegen szervet. Előfordult, hogy mentőhelikopterrel szállították a GOKVI szívkórházba Budapestre, súlyos, életveszélyes állapotban, s ekkor kevesebb, mint 20 százalék esélyt adtak a túlélésére – írja a haon.hu.

– Többször is infúziós terápiával próbálták lassítani a folyamatot, 14 plazmaferezisen estem át. Tavaly egyre gyakrabban voltak ritmuszavaraim, ilyenkor 6-9 másodpercekre leállt a szívverésem és nehezen indult újra. Fokozódtak az állandó fájdalmaim a bal karomban, a lábamban, elgyengültem, s minden elfeketedett – emlékezett vissza Zsuzsi. – Tavaly kontroll érfestéses szívműtétem volt, ahol közölték: beindult a lassú kilökődési reakció, ami gyógyíthatatlan, és az egyetlen esélyem az életben maradásra, ha átesem egy második szívátültetésen.

Elmondták, hogy már nincsenek hátra éveim, és pár hónapon belül ismét várólistára kell kerülnöm. Egy orvosi bizottság döntése alapján lesz esélyem egy újabb szívátültetésre.

Csire Zsuzsi csak egy napot szeretne fájdalmak nélkül

Fájdalmak és költségek

– Január 25-én be kellett feküdnöm a szívkórházba, azonnali katéteres műtétsorozaton estem át, altatás nélkül kellett elviselnem. Túl vagyok biopszián, érfestésen, egy háromórás műtéten, a tüdőmben nyomásmérést hajtottak végre, és végül egy pacemaker-beültetésen is átestem. Utóbbinál elaltattak, hiszen az egyik műtét során megsérült a tüdőm, és azonnal az intenzív osztályra vittek. Jelenleg itthon lábadozom, de megkezdték az újbóli kivizsgálásokat – közölte fájdalmas arccal Zsuzsi.

„Eddig több mint 34 szívműtétem volt, sokszor elkaptam fertőzéseket, hiszen gyenge az immunrendszerem. A gyógyszereim a veséimet megtámadták, s ezek is egyre gyengébben működnek.”

– Ha engedélyt kapok a szívátültetésre, az állam költségén végzik el a beavatkozást. Az utókezelés jár nagyobb összeggel, hiszen hosszú hónapokat is bent feküdhetek a kórházban. Ha hazaengednek, önerőből kell a feltételeket biztosítani. Egy évig steril szobában kell lennem, és csak fokozatosan térhetek vissza a normális élethez. Levegő- és víztisztítóra, fertőtlenítőszerekre, valamint bőrfertőtlenítőkre is nagy szükségünk lesz. A szobámat ki kell festeni és kipakolni üresre. A közelben raktározási lehetőségre lesz szükség, ahová a bútorokat elhelyezhetjük – részletezte. – Csak vákuumfóliás, fertőtleníthető csomagolású, vagy konzerv, hőkezelt, fagyasztott termékeket ehetek és ásványvizet ihatok. A korábban kapott szobabiciklim tönkrement, ami azért gond, mert a szobában lehet majd csak mozognom. Ez alapvető fontosságú lesz, hogy felépüljön a szervezetem – folytatta. – Nincsen autónk, én pedig nem utazhatok az immunrendszerem és a járvány miatt tömegközlekedési eszközökkel. Gyalog sokszor jártányi erőm sincs, pár méterenként meg kell állnom az elégtelen szívműködés miatt – tette hozzá.

A fiatal lányon csak egy újabb szívátültetés segíthet, csak így maradhat életben
Fotó: Shutterstock / illusztráció

Pólókkal egy jobb életért

Váltsuk Valóra, együtt sikerül! néven alakult meg az az alapítvány, amelynek Esztergályos Patrik ifjúsági olimpiai bajnok párbajtőröző az elnöke, aki egyúttal az Exatlon Hungary első, 2018-as évadának második helyezettje.

– 2020 októberében édesapám jótékonykodni és gyűjteni kezdett, amit én akkor még csupán kívülről szemléltem. Ő hívta fel a figyelmemet egy családra, akik három gyermeket nevelnek, közülük kettő SMA-ban szenved. A történetüket hallva azonnal felszínre tört bennem a gondolat: segíteni akarok! Ezt úgy kiviteleztem, hogy az Exatlon-pólómat licitre bocsájtottam, s a kapott összeget nekik adományoztam. Éreztem, hogy folytatni szeretném a jótékonykodást, ezért létrehoztam egy Facebook-csoportot, majd az alapítványt. Mindenképpen szerettünk volna Debrecenben is találni legalább egy családot, akiknek tudunk segíteni, így bukkantunk Zsuzsira – emelte ki.

Esztergályos Patrik, pólókkal segít a nagybeteg lánynak

Az alapítvány elnöke különleges dolgot talált ki: nem csak adakozókat keres, akik utalnak a megadott bankszámlaszámra. Emellett saját költségen pólókat készíttet, melyeket megvásárolhatnak az emberek, s a befolyt összeget jótékony célra fordítja. A ruházaton fekete alapon az alapítvány neve látható, így aki adakozik, kap egy jelképes ajándékot a pénzéért cserébe.

– Az eddigi tapasztalatok alapján az emberek fantáziát látnak az ötletemben, hiszen pár nap alatt rengeteg rendelés érkezett – osztotta meg tapasztalatait az elnök, majd hozzátette: az adományt személyesen szeretné átadni Zsuzsinak, akkor is, ha csak egy üvegfalon keresztül találkozhat a szívátültetés előtt álló lánnyal.

A jövő tervezése

– Az elmúlt évek eseményei jelentősen hozzátettek ahhoz az emberhez, aki ma vagyok. Mindig igyekszem magamból a legjobbat kihozni, de ahogy az idő telik, úgy bennem is egyre több minden kezd megváltozni. Sokszor eszembe jutnak azok az idők, amikor még egészséges voltam és minden rendben volt.

„Ha lehetne egy kívánságom, talán ezt az egy dolgot kérném vissza az élettől: csak egy olyan napot, amikor jól vagyok.”

– A sok rossz dolog ellenére továbbra sem cserélnék senkivel – vélekedett, majd hozzátette: a legnagyobb álma, hogy lehessen a gyógyulása után egy saját lova. Évek óta szeretne segíteni beteg gyerekeknek és lovasterapeutaként dolgozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában