Gyász

2022.10.07. 17:51

Ekkor vesznek végső búcsút, a nagyszerű magyar zenésztől

Október 18-án vesznek végső búcsút Szakcsi Lakatos Bélától.

Fotó: Shutterstock

 Az október 2-án 80. életévében elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművésztől, a nemzet művészétől a Fiumei úti sírkert 41-es művészparcellájában vesznek végső búcsút. 

Családja várja mindazokat, akik szerették, tisztelték és becsülték; kérésükre a résztvevők kegyeletüket jelképesen, egy szál fehér rózsával róhatják le. 

A szertartás nem lesz sajtónyilvános – közölte a Nemzeti Örökség Intézete pénteken az MTI-vel.

Szakcsi Lakatos Béla a hatvanas évek közepétől lépett fel saját zenekaraival, a hetvenes évektől a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola jazz-zongora szakán tanított. Koncertjein a dzsessz és a kortárs improvizációt ötvözte, a klasszikus- és kortárs zenére, a népzenére, valamint a dzsesszre egyaránt reagáló, progresszív előadásokat hozott létre.

Forrás: mandiner.hu

Művészete elismeréseként 1987-ben megkapta a Liszt Ferenc-díjat, 1994-ben a Szabó Gábor-életműdíjat. 2002-ben érdemes művész lett, és elnyerte a Budapestért Díjat. 2005-ben vehette át a Kossuth-díjat, 2006-ban Prima-díjas lett, 2010-ben a Magyar Kultúra Követe, valamint Hazám-díjjal ismerték el tevékenységét. 2014-ben a Nemzet Művésze díjjal tüntették ki, 2018-ban Fonogram-díjat kapott, 2022 januárjában a Petőfi Zenei Díj átadóján életműdíjban részesült.

Idén szeptemberben jelent meg CD-n a bibliai képekre épülő, az emberi döntések felelősségét feszegető nagyszabású misztériumjátéka, A tudás fája, amelyet élete fő művének tekintett. A Kulturális és Innovációs Minisztérium saját halottjának tekinti Szakcsi Lakatos Bélát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában