Csapágygyártás

2019.01.16. 20:14

Ötszáz új munkahelyet létesített a FAG debreceni beruházása

A FAG 25 milliárd forintból megvalósult új csapágygyára félezer új munkahelyet hozott létre a hajdú-bihari megyeszékhelyen, a beruházást a magyar kormány 3,16 milliárd forint vissza nem térítendő készpénztámogatással segítette – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német Schaeffler csoporthoz tartozó vállalat új gyártócsarnokának átadó ünnepségén szerdán Debrecenben.

A miniszter beszédében kiemelte, hogy Magyarország 2018-ban külgazdasági rekordot ért el. Tavaly 98 nagyberuházás valósult meg, illetve kezdődött el az országban, összesen 1380 milliárd forint értékben. Hozzáfűzte hogy ezek majdnem egyharmada Debrecenbe érkezett, ami jól mutatja a város vezetői és parlamenti képviselői munkájának a sikerét.

Az elmúlt évben több mint 17 ezer új munkahely jött létre a beruházások nyomán, az átlagfizetés ezeken a munkahelyeken 420 ezer forint volt, ami 40 százalékkal haladta meg az egy évvel korábban létrejött munkahelyek fizetési átlagát

- részletezte Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédét mondja az átadáson
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI Fotó

A miniszter annak kapcsán, hogy az elmúlt öt esztendőben valamennyi évet külgazdasági rekorddal zárta az ország, azt mondta:

„Magyarország az új világgazdasági korszak győztesei közé tartozik”,

megalapozta a digitális gazdaság, az ipar 4.0 alapjait, a tartós gazdasági növekedést. Jelezte: a múlt évben 100 milliárd eurót tett ki a magyar export, a beruházási és az exportteljesítmény alátámasztja, hogy a 4 százalékos gazdasági növekedés tartós tud maradni Magyarországon.

Egy elkészült csapágy a FAG új gyártócsarnokában
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI Fotó

Szijjártó Péter a gyáravatón méltatta, hogy a német vállalatok a legmagasabb technológiát hozzák Magyarországra, amivel hozzájárulnak a magyar gazdaság új dimenzióihoz, a hozzáadott érték növeléséhez. Jelenleg hatezer német vállalat 300 ezer embernek ad munkát hazánkban – fűzte hozzá.

Jelentősnek nevezte annak a német vállalatok körében végzett felmérésnek az eredményét, miszerint

az itt működő cégek 84 százaléka újra Magyarországra hozná a beruházását.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő (Fidesz) beszédében a gazdasági szemléletváltásra hívta fel a figyelmet a modernizáció, az innováció, a digitalizáció szellemében. Kiemelte: a gazdaságpolitikában is versenyképesnek kell lenni, a magyar kormány 2010 óta más úton jár a gazdaságpolitikában mint elődei, és ez már látszik a gazdasági eredményeken.

Papp László, Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: tavaly Debrecen is rekordévet zárt a befektetések, a munkahelyteremtő beruházások terén: 2018-ban 1,3 milliárd euró, több mint 400 milliárd forint összértékű beruházás valósult meg a városban.

Rainer Lindner, a Schaeffler közép- és kelet-európai, közel-keleti és afrikai szubregionális vezetője
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI Fotó

Rainer Lindner, a Schaeffler csoport regionális vezetője és Andreas Schick operatív igazgató egyaránt megerősítette, hogy cégük elkötelezett a debreceni fejlesztések mellett. Az új beruházással már csaknem 1600 dolgozót foglalkoztató FAG létszáma akár a kétezret is elérheti az elkövetkező években – jelezték.

Szabó Péter, a FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett, hogy cégük 1999-ben az egykori Magyar Gördülőcsapágy Művek telephelyén 40 fővel kezdte meg működését. A húszéves vállalat a Határ úti ipari parkban immár 58 ezer négyzetméteren évente 25 millió kúpgörgős csapágyat és 500 millió kúpgörgőt állít elő – tette hozzá az igazgató.

Borítókép: A német Schaeffler csoporthoz tartozó FAG új gyártócsarnoka Debrecenben 2019. január 16-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában