Áder János

2019.03.06. 20:27

A leghatékonyabb eszköz az energiahatékonyság javítása

Nagy hangsúlyt kell helyezni a köz- és a magánépületek energetikai korszerűsítésére, a szárazföldi, légi, vízi közlekedés zöldítésére.

Budapest, 2019. március 6. Áder János köztársasági elnök, a Virtuális Erõmû Program (VEP) fõvédnöke elõadást tart a program X. jubileumi díjátadóján az Országház Felsõházi üléstermében 2019. március 6-án, a nemzetközi energiatakarékossági világnapon. MTI/Bruzák Noémi

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A klímaváltozás elleni küzdelemben a leghatékonyabb eszköz az energiahatékonyság javítása és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ezekkel érhető el az életminőség javítása, a versenyképesség fokozása – mondta Áder János köztársasági elnök a Virtuális Erőmű Program (VEP) X. jubileumi díjadóján szerdán Budapesten.

Az államfő a nemzetközi energiatakarékossági világnapon rendezett eseményen kiemelte, nagy hangsúlyt kell helyezni a köz- és a magánépületek energetikai korszerűsítésére, a szárazföldi, légi, vízi közlekedés zöldítésére, a megújuló energiaforrások és a nukleáris energia felhasználására.

Áder János szerint a VEP pont azért fontos program, mert díjazza az energiatudatos, energiahatékony vállalkozásokat, szervezeteket és önkormányzatokat is, így lehetőséget ad a jó példák összegyűjtésére és a szemléletformálásra.

Mezősi Balázs, a Virtuális Erőmű Program vezetője elmondta, hogy a programban részt vevő vállalatoknak, önkormányzatoknak, szervezeteknek eddig 336 megawatt erőművi kapacitásnak megfelelő megtakarítást sikerült elérniük, ez pedig jelentős előrelépés a 2018-as 207 megawatt megtakarításhoz képest.

Hozzátette, a programmal aktív résztvevőként 8500 cég áll kapcsolatban. A VEP nemzetközi szerepéről megjegyezte, hogy a programot tavaly indították el Nagy-Britanniában, idén pedig Temesváron rakják majd le a Virtuális Erőmű Alapkövét, a következő időszakban a program szellemiségét Olaszországgal és Svédországgal akarják megismertetni.

Szili Katalin, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának (NFFT) tiszteletbeli elnöke – aki a kezdetektől a VEP védnöke – azt mondta, „felelősek vagyunk a Földért, amelyet az unokáinktól kaptunk kölcsön.” Utalt arra, hogy az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartásához évente a Földön egy évre rendelkezésre álló források 1,6 szorosára lenne szükség.

Molnár Ferenc, a Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. tulajdonosa, ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a VEP 10 évvel ezelőtt indult el, akkor célul tűzték ki, hogy 2020-ig a program résztvevői 200 megawatt óra erőművi kapacitást takarítanak meg. Ezt a vállalást a program 2018-ban elérte.

Kiemelte, a VEP új célkitűzése, hogy 2030-ig körülbelül 1500 megawatt óra erőművi kapacitást takarítsanak meg. A rendezvényen 13 kategóriában díjazták az energia-hatékony, energia-tudatos vállalatokat, szervezeteket, önkormányzatokat, iskolákat és egyéni elismeréseket is adtak át, összesen 154 díjat osztottak ki.

Energiatudatos Vállalat címet kapott többek között a BKV Zrt., Energia hatékony Vállalat díjat kapott például a Mol Nyrt. és a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., az egyetemek közül pedig elsőként a Pécsi Tudományegyetem vehette át az Energiahatékony Intézménynek járó elismerést.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök, a Virtuális Erőmű Program (VEP) fővédnöke előadást tart a program X. jubileumi díjátadóján az Országház Felsőházi üléstermében 2019. március 6-án, a nemzetközi energiatakarékossági világnapon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában