jelesre vizsgáztak

2019.04.26. 11:50

Az itthon kapható banánokkal minden a legnagyobb rendben

Mind a biztonsági és minőségi szempontoknak, mind a nyomon követhetőségi és jelölési előírásoknak megfelelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által vizsgált 10 üzletlánc polcairól származó 1 „baby”, 3 bio és 10 hagyományos banán – közölte pénteken honlapján a Nébih.

A közlemény szerint a szakemberek a banáncsúcson és a gyümölcs húsában egyaránt

elvégezték a penészvizsgálatot, továbbá banánonként több mint 350 növényvédőszer-maradék esetleges jelenlétét is mérték.

A banánok mindkét vizsgálati irány esetében megfeleltek az előírásoknak.

Hozzátették: a 3 bioként árusított gyümölcsnél

nem volt kimutatható növényvédőszer-maradék.

A többi 11 banán pedig ugyan tartalmazott szermaradékokat, de azok mennyisége minden esetben a megengedett határértéken belül volt.

Mindezek mellett mérték a gyümölcsök kalcium, kálium és összes cukor tartalmát is. A banánok kálium tartalma magasnak bizonyult, átlagosan kilogrammonként 3450 milligrammot tartalmaztak. A Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatása szerint a magyar ajánlás napi értéke 3500 milligramm – tették hozzá.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán a 14 gyümölcs közül

az első helyen az Excelban banán végzett,

másodikként zárt a Natur aktiv bio banán, míg a harmadik helyre az SCB Prémium banán került.

És a bizonyíték:

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában