ötszázmillió dollárral

2020.01.23. 09:03

Indonézia és Magyarország közös befektetési alapot hoz létre

A földrajzi távolság ellenére jelentős fejlődésen ment keresztül a két ország kapcsolatrendszere az elmúlt években.

Jakarta, 2020. január 23. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Retno Marsudi indonéz külügyminiszter találkozója Jakartában 2020. január 23-án. MTI/KKM

Fotó: KKM

„Indonézia és Magyarország ötszázmillió dolláros közös befektetési alapot hoz létre, amely megteremti az intézményes lehetőségét annak, hogy az elkövetkező években magyar vállalatok szervezetten vegyenek részt az ázsiai ország rendkívül komoly közlekedési és vízgazdálkodási infrastrukturális fejlesztéseiben” – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtöki jakartai tárgyalásai után.

Szijjártó Péter mások mellett találkozott Retni Marsudi külügyminiszterrel, más kormánytagokkal és üzletemberekkel.

A külügyminiszter elmondta, hogy a komoly földrajzi távolság dacára jelentős fejlődésen ment keresztül Magyarország és Indonézia kapcsolatrendszere az elmúlt években.

„Számos, kifejezetten komoly technológiai színvonalat képviselő magyar vállalat ért el nagyon komoly piaci részesedést, aminek a jelentősége abban is áll, hogy Indonézia a világ negyedik legnépesebb országa, így nagyon komoly bevételre és fejlődési lehetőségre lehet szert tenni” – mondta a miniszter.

Kifejezetten azok a magyar vállalatok szerepelnek jól Indonéziában, amelyek magas technológiai színvonalat és magas hozzáadott értéket kínálnak.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy magyar cég dolgozza ki az elektronikus útdíj bevezetését Indonéziában.

„A Fővárosi Vízművek 36 millió dollárért hajtott végre nagyon komoly víztisztítási beruházásokat. Most egy újabb, 150 millió dolláros kötött segélyhitel-programról kezdődtek meg az egyeztetések, amelynek keretében három közkórházat szerelnek fel magyar gyártású onkológiai gyógyászati eszközökkel. Előrehaladott tárgyalások zajlanak három katonai kórház magyar vállalatok általi modernizációjáról is” – mondta.

Az elkövetkező években hatalmas infrastrukturális beruházások lesznek Indonéziában.

A két ország úgy döntött, hogy 500 millió dolláros közös befektetési alapot hoz létre, megteremtve az intézményes lehetőségét annak, hogy a magyar vállalatok szervezetten vegyenek részt az infrastrukturális fejlesztésekben.

Ezt a pénzt a két állam fele-fele arányban adja össze. Az alapot Magyarországon kezelik majd. Az Eximbank hiteleinek felhasználásával 1,5 milliárd dollárnyi infrastrukturális beruházást tudnak végrehajtani magyar vállalati részvétellel Indonéziában – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter közölte:

a kereskedelmi forgalom alakulásán is látszanak a gazdasági kapcsolatok erősödésének jelei, hiszen a 200 millió dollárt is eléri a két ország egyéves kereskedelmi forgalma.

„Az együttműködés érdekében százra növeli a kormány a Magyarországon tanulmányokat folytató indonéz hallgatók számát” – tette hozza a külgazdasági és külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában