zavar

2020.01.24. 11:36

Karácsony perelne, a BKV még nem biztos

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a tömegközlekedési cég és Karácsony Gergely a szerdai százmilliós közbeszerzési bírság kapcsán.

Bíróságon támadja meg a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) szerdai határozatát, amelyben a testület egyetemlegesen 115 millió forintos bírságot szabott ki a társaságra a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-vel (BKK) közös reklámtender ügyében – ezt Karácsony Gergely jelentette be egy Facebook-bejegyzésben.

A főpolgármester ebben úgy értékelt, hogy a hatóság feltűnően és szokatlanul magas bírsággal sújtotta a BKV-t.

A közigazgatási per a Fővárosi Törvényszéken zajlik majd, amelyben a főpolgármester szerint „képviselni fogják az igazukat”.

A BKV azonban a főpolgármester közlésével ellentétes nyilatkozatot juttatott el a Világgazdasághoz, ami azért meglepő, mert a tömegközlekedési vállalat tulajdonosa Budapest, amelyet Karácsony Gergely irányít.

A cég azt közölte, hogy még vizsgálja a KD határozatát, és csak ennek lezártával döntenek a jogorvoslatról.

Egy Karácsony Gergely által jegyzett határozat megtiltotta, hogy a budapesti tulajdonú cégek egy évnél hosszabb időre kössenek szerződést reklámfelületek hasznosítására, a BKV és a BKK viszont legalább négy évre szerződött volna.

A főpolgármester arról is írt, hogy azért vonatta vissza a tömegközlekedési vállalat reklámfelületeinek hasznosításáról szóló tendert még tavaly no­vemberben a Fővárosi Közgyűléssel, mert azt az előző városvezetés utasítására nem sokkal az októberi önkormányzati választás előtt írta ki a BKV.

Csakhogy a főpolgármester téved, amikor azt állítja, hogy a Tarlós István-féle városvezetés közvetlenül a 2019-es önkormányzati választások előtt „utasította” a BKV-t a pályázat kiírására. A vonatkozó részvételi felhívás ugyanis még 2016. január 22-én jelent meg az Európai Unió hivatalos lapjában. Erre két részvételi jelentkezés érkezett, amelyet négy gazdasági szereplő nyújtott be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában