siker

2021.01.10. 14:20

Új rekordokkal zárja a tavalyi évet a Duna House csoport

2020. negyedik negyedévére a Duna House csoport maga mögött hagyta a koronavírus-válságot: a negyedik negyedévben éves szinten 13 százalékot bővülő ingatlanközvetítés mellett az év végére a hitelközvetítés is új rekordokat döntött, 34 százalékos növekedéssel.

A 2020. év egészében megmutatkozott a cégcsoport üzletágaiban rejlő diverzifikáció, az utolsó negyedévben pedig a külföldi terjeszkedésben rejlő húzóerő: a lengyel és cseh tevékenységek minden üzleti szegmensben történelmi rekord volumeneket értek el a negyedév során – derült ki a Duna House által csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) közzétett jelentésből.

A vezetői összefoglaló alapján Magyarországon a lakóingatlan piac a tavalyi szinteken kezdte az évet, majd a koronavírus-járvány kapcsán hozott kijárási korlátozások hatására drasztikusan visszaesett a forgalom március második felében; a hónap utolsó hetében 67 százalék volt a zuhanás éves alapon. A volumenek május végére zártak vissza a korábbi szintekre.

Lengyelországban erős organikus növekedési fázisban érte a csoportot a járvány, így bár a megszorítások pár nappal hamarabb kezdődtek, mint Magyarországon, a volumenek mégis kisebb mértékben csökkentek a második negyedév során év/év összehasonlításban. Az év harmadik negyedévében tapasztalható visszapattanást követően a negyedik negyedévben ismét új csúcsot értek el a lengyel franchise hálózat jutalékbevételei, 28 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi szinteket.

A jelentés szerint 2020. negyedik negyedévében a Duna House csoport 2,87 milliárd forint ingatlanközvetítési jutalékot ért el, ebből Magyarországon 2,039 milliárd forintot.

Magyarországon 8,7 százalékkal, Lengyelországban 27,5 százalékkal, Csehországban pedig 14,8 százalékkal nőttek a jutalékbevételek 2019. negyedik negyedévéhez képest.

A saját iroda szegmens 2020. negyedik negyedévben 408 millió forint jutalékbevételt ért el.

Magyarországon a jutalékbevételek 134 millió forintot tettek ki, 27,7 százalékkal csökkentek az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A negyedéves közvetített hitelvolumen 72,2 milliárd forintra emelkedett, 33,8 százalékkal meghaladva az előző év azonos időszakát, a lengyel és a magyar piacon is rekordot ért el: a magyar piacon csaknem 23 milliárd forint volt a közvetített hitelvolumen, míg a lengyel piacon mintegy 50 milliárd forintot tett ki.

A társaság a jövő héten a közgyűlésén dönt többek között a részvényenkénti 13,10 forint osztalékfizetésről. Az igazgatóság javasolja, hogy a közgyűlés határozzon 450 millió forint osztalékelőleg kifizetéséről a részvényeseknek – írták.

A Duna House csoport részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a csütörtöki kereskedést 388 forinton zárták. A papír éves maximuma 398 forint, az éves minimuma pedig 256 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában