foglalkoztatás

2021.05.21. 13:56

Május végéig igényelhető a kutatás-fejlesztési bértámogatás is

A Kutatók és fejlesztők innovatív bértámogatási programjában idén több mint 1300 cég vagy intézmény kért segítséget több mint 17 ezer munkahely megőrzéséhez összesen 13 milliárd forint értékben.

Nyolc nappal tovább, az ágazati bértámogatáshoz hasonlóan május 31-ig nyújthatják be bértámogatási kérelmeiket a kutatás, fejlesztés, innováció területén dolgozó munkavállalóik után a munkáltatók – mondta Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a minisztérium pénteki közleménye szerint hozzátette, a Kutatók és fejlesztők innovatív bértámogatási programjában idén több mint 1300 cég vagy intézmény kért segítséget több mint 17 ezer munkahely megőrzéséhez összesen 13 milliárd forint értékben.

A gazdaság sikeres újraindításához elengedhetetlen a KFI szektor magasan képzett szakembereinek munkában tartása a járványhelyzet alatt. A nemzetközi kitekintésben is egyedülálló program keretében többek között mérnökök, kutatók, informatikusok után kaphatnak támogatást a vállalkozások. A lehetőség az összes ágazatot lefedi, tavaly közel 23 ezer szakember munkahelyének megtartásához járult hozzá.

Az ITM közleménye emlékeztet: a januárban újraindult programban három hónapos időtartamra biztosított támogatás egy főre eső összege nem haladhatja meg a havi 318 920 forintot. A megítélt támogatást a munkáltató kapja, annak fejében, hogy az érintett munkavállalóit legalább három hónapig köteles továbbfoglalkoztatni, a munkabérüket nem csökkentheti. Mostanáig mintegy 1150 vállalkozás több mint 16 ezer munkavállalója esetében született meg a támogatási döntés összesen több mint 12 milliárd forint értékben.

Bodó Sándor kiemelte: „Magyarországon ismét közel 4,7 millióan dolgoznak, többen mint 2019 végén. Részben a bértámogatásnak köszönhetően a foglalkoztatás kiemelkedő mértékben bővült az IT ágazatban és a szakmai, tudományos, műszaki tevékenységben.”

A KFI bértámogatási program részletes dokumentációja a munka.hu oldalon érhető el. A kérelmeket a munkáltató székhelye vagy telephelye szerint illetékes megyei vagy fővárosi kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához lehet benyújtani 2021. május 31-ig – olvasható az ITM közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában