Díjazták a kiemelkedő teljesítményeket

2022.03.24. 17:00

Átadták a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit

A 2021. évi kiemelkedő innovációs teljesítményekért átadták a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseit csütörtökön Budapesten.

A 2021. évi Magyar Innovációs Nagydíjat a CycloLab Kft. kapta a SARS-CoV-2 vírus elleni gyógyszerkészítmény segédanyagért.


Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára közölte, hogy jelentősen átalakult a felsőoktatási és az innovációs terület.


A változással a modellváltó felsőoktatási intézmények további fejlődési lehetőséget kaptak. Elvárás az egyetemekkel szemben az oktatás és kutatás mellett az innovációs teljesítmény felmutatása is – közölte.


Az ITM államtitkára rámutatott arra, hogy a felsőoktatás jelentős forráshoz jutott az elmúlt években ahhoz, hogy minőségi egyetemek működjenek, amelyek az innovációs ökoszisztéma részévé tudnak válni.


Az államtitkár kiemelte, Magyarország a GDP 1,6 százalékát fordítja kutatás-fejlesztés-innovációra, cél, hogy ez az arány a közeljövőben 1,8 százalékra emelkedjen. Felhívta a figyelmet arra, hogy az európai uniós lehetőségekkel élni kell a további források megszerzéséért.


Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke hangsúlyozta, az innováció jelentősen hozzájárul a magyar gazdaság teljesítményéhez. A 2021. évi pályázaton szereplő vállalkozások innovációjuk révén közvetlenül 12 milliárd forint többletbevételt tudtak felmutatni.

  
Závodszky Péter, a Magyar Innovációs Alapítvány elnöke elmondta, a Magyar Innovációs Nagydíj pályázat is mutatja, hogy Magyarországon sikeres alkotó közösségek működnek, az országban lehet versenyképes, többletértéket előállító tevékenységet végezni.


Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke a pályázati bírálóbizottság munkájáról elmondta: a 2022. február 2-ai határidőre 35 pályázat érkezett, a bizottság 33 pályázatot minősített 2021-ben megvalósult, eredményes és sikeres innovációnak, közülük kerültek ki a díjazottak.


Az ITM támogatásával kiírt 2021. évi Ipari Innovációs Díjat a MEDITOP Gyógyszeripari Kft.-nek ítélték oda a Favipiravir Meditop 200 milligrammos filmtabletta kifejlesztéséért és gyártásáért.


Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. kapta a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével.


Az AM támogatásával kiírt 2021. évi Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. vette át a webSCADA6 folyamatirányító rendszerért.


A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 2021. évi Innovációs Díjában a Műszer Automatika Kft. részesült a MANTI hővédő anyagcsaládért.


A Magyar Innovációs Szövetség 2021. évi Startup Innovációs Díjat a Péntech Solutions Kft. kapta digitális cégfinanszírozási rendszeréért.


A Magyar Innovációs Nagydíj alapításáról a Magyar Innovációs Szövetség 1991. évi közgyűlése határozott, az évente egyszer odaítélt elismeréseket azok a Magyarországon bejegyzett társaságok kaphatják, amelyek a díjátadást megelőző évben kiemelkedő műszaki, gazdasági innovációs teljesítménnyel jelentős üzleti hasznot értek el.

Borítókép: Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára (b) átadja a Magyar Innovációs Nagydíjat Szente Lajosnak, a CycloLab Kft. cégalapítójának a 30. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat elismeréseinek átadásán az Európa Hajón 2022. március 24-én (Feith Sandor/Magyar Innovációs Szövetség)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!