Biztató hír

2022.11.11. 15:52

Megnyílhat Magyarország útja hatmilliárd euró uniós forrás felé

Egy európai uniós hivatalnok azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy Magyarország nagy eséllyel hozzáférhet hatmilliárd eurónyi uniós forráshoz – írja a Világgazdaság.

2190273307

Forrás: Shutterstock

Magyarország „fontos lépést” tett a neki járó, visszatartott kilábalási pénzek felszabadítása felé, elfogadva a brüsszeli követeléseket az igazságszolgáltatás függetlenségét illetően – ezt egy európai uniós hivatalnok mondta a Reutersnek. 

Ez jó jel a mintegy 6 milliárd eurót kitevő, a jogállamisági vita miatt felfüggesztett kilábalási segély kiutalásáról szóló tárgyalások szempontjából – írta a hírügynökség.  De fontos, hogy még csak jó jel, hiszen a tárgyalások nem zárultak le.

A magyarok elfogadták a bizottság feltételeit a bíróságok függetlenségének mérföldkövét illetően. Ez nem a tárgyalások vége, de ez egy fontos lépés

– mondta, névtelenséget kérve, a hivatalnok.

Nem erősíthetem meg, hogy befejeztünk minden egyeztetést a helyreállítási alapokról, de épp véglegesítjük őket. A vitás pontok leginkább a bíróságok függetlensége körül voltak

– tette hozzá.

Az Európai Unió végrehajtó testülete még ebben a hónapban sorsdöntő ülést tart abban a témában, hogy Magyarország hozzájuthat-e az uniós helyreállítási forrásokhoz (RRF) – erről a napokban a Bloomberg is írt.

Október végén Orbán Viktor magyar miniszterelnök is optimistán nyilatkozott egy interjúban, hozzátette azonban:

A kormány teljesíti az Európai Bizottság kéréseit, de abból kell kiindulni, hogy mindig újabb és újabb kérések érkeznek majd.

Néhány napja Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter azt erősítette meg, hogy a helyreállítási alap Magyarországnak járó forrásaival kapcsolatban újabb aggályokat fogalmazott meg az Európai Bizottság, ezúttal az igazságszolgáltatás függetlensége ügyében. A magyar fél kész ezzel összefüggésben is jogszabályt módosítani.

A jogállamisági vitában nem csak a kilábalási alap uniós pénzeiről van szó.

Új fejlemény: a német szövetségi parlament csütörtök éjjeli határozata támogatja, hogy az Európai Unió 7,5 milliárd euróval kevesebb uniós pénzt folyósítson Magyarországnak korrupciós és jogállamisági problémák miatt.

Az uniós pénzekre a pedagógusoknak szánt béremelésekhez is szükség van, mivel az energiaválság közepette megnövekedett rezsiszámlák kiegészítését és a növekvő fizetéseket egyszerre nem tudja kitermelni az ország.

Az eredti cikk ITT olvasható.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában