Kedvezőbb feltételek

2023.10.09. 09:54

Önkéntes kamatplafont alkalmaznak a hazai bankok

A Bankszövetség támogatta, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pedig üdvözölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, hogy 2023. október 9-től a kereskedelmi bankok önkéntes kamatplafont alkalmazzanak. Ez az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintet, a lakossági lakáscélú hitelek (új és használt lakóingatlan vásárlása, felújítása) esetében pedig 8,5 százalékos THM-szintet jelent, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre egyaránt vonatkozik – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

MW

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Mindez azt jelenti, hogy hétfőtől kezdődően – az egyes bankok korábbi napokban történt bejelentéseinek megfelelően – a vállalkozások és a családok is sokkal kedvezőbb feltételekkel tudnak hitelt felvenni, mint korábban, így a bankok által vállalt alacsonyabb kamatszintek akár több millió forintos megtakarítást is jelenthetnek egy-egy vállalkozás vagy egy-egy család részére.

Nagy Márton megköszönte a bankok együttműködését és vállalását, hiszen 

az önkéntes kamatplafon egyrészt több tízezer vállalkozás és család számára jelent rendkívüli segítséget, másrészt érdemben járul hozzá, hogy fokozott verseny induljon a pénzügyi szervezetek között, így a piaci alapú hitelezés újra erőre kaphasson, ezzel segítve a gazdasági növekedés helyreállítását

– idézte a GFM közleménye a minisztert.
Hangsúlyozta, hogy a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Bankszövetség közti megállapodás értelmében a kormány vállalta, hogy amennyiben a jegybanki alapkamat egy számjegyűre csökken, úgy lehetőség nyílik a vállalkozásokat érintő kamatstop kivezetésére, továbbá a lakossági kamatstop felülvizsgálatának megkezdésére. 

Emellett a kormány támogatja a Bankszövetség pénzügyi digitalizációra vonatkozó szabályozási törekvéseit és terveit 

– erősítette meg a GFM.

Az egyeztetések folyamatosak lesznek, így a közel egy hónap múlva sorra kerülő találkozón a felek felülvizsgálják az önkéntesen alkalmazott kamatplafon felső határát, továbbá megkezdődhet a banki digitalizációt érintő konkrét javaslatok megtárgyalása is

– közölte a GFM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában