Borzalom

2023.06.21. 05:20

Tudta, hogy baj van, mégsem segített a kapitány a Hableány fuldokló utasainak

Tagadta bűnösségét a Hableánnyal ütköző szállodahajót követő Viking Idun szállodahajó 27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával megvádolt ukrán kapitánya a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) kedden tartott előkészítő ülésen – tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben az MTI-vel.

MW

Fotó: Mónus Márton / MTI

A vád szerint a kapitány 2019. május 29-én a Viking Sigyn hajó kapitányával történő rádióforgalmazás után tudta, hogy baleset történt, mégsem kezdte meg a Hableányról a vízbe került, közvetlen életveszélyben lévő, segítségnyújtásra szoruló sértettek kimentését.

Kedden – a PKKB előkészítő ülésén – a vádlott nem ismerte be a bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról sem mondott le. Az ügyészi és védői bizonyítási indítványok, valamint a sértetti jogi képviselő észrevételeinek rögzítése után a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet.

A büntetőper október 16-án folytatódik a vádlott távmeghallgatásával – közölte a törvényszék.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében ütközött a Hableány sétahajóval. A hajón utazó 33 dél-koreai turistából hetet sikerült kimenteni, a kétfős magyar személyzet is életét vesztette. Egy dél-koreai utast eltűntként tartanak nyilván.

A baleset nyomán több eljárás indult.

A kedden elkezdődött büntetőper mellett a Hableánnyal ütköző szállodahajó ukrán kapitányát is megvádolta az ügyészség vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával.

A polgári perben a károsultak és az áldozatok hozzátartozói, 78 felperes összesen több mint 4 milliárd forint sérelemdíjat követel a balesetben részt vevő két hajót üzemeltető hajózási társaságtól. A társaságok képviselői vitatják a keresetlevél állításait.

Borítókép: Egy résztvevő a Magyar–Koreai Baráti Társaság megemlékezésén a Hableány sétahajó egy évvel azelőtt történt tragédiájának évfordulóján a Margit híd pesti hídfőjénél 2020. május 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában