Filmművészet

2018.01.31. 12:14

Balázs István Balázs kapta a magyar operatőrverseny diákkategóriájának díját

A Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrversenyt első alkalommal szervezték meg – közölték a szervezők szerdán.

A kedden este a Pesti Vigadóban megrendezett ceremónián Kende János, Koltai Lajos, Pados Gyula, Ragályi Elemér és Sára Sándor életműdíjban részesült. Az indoklás szerint a neves alkotók Kovács Lászlóhoz és Zsigmond Vilmoshoz hasonlóan nemzetközi produkciókban is kiemelkedő operatőri munkájukkal hívták fel a világ figyelmét a magyar operatőri iskolára.

A díjátadón Kovács László és Zsigmond Vilmos özvegye is részt vett. A díjakról döntő zsűri munkájában Lajos Tamás operatőr-producer, Nagy András operatőr, Káel Csaba rendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke, a díj alapítója vett részt.

A zsűri 36 nevezett alkotás megtekintése után ítélte Balázs István Balázsnak, a Wonder és a Semmi sem történt című filmek operatőrének a diákkategória díját. Az elismeréssel a fiatal alkotó 50 ezer dollár értékű Sparks  Kft. – Panavision filmes kameracsomagot és a Magyar Filmlabor egymillió forint értékű laborszolgáltatását kapta, egyúttal az NMHH is neki ítélte oda bruttó 500 ezer forintos pénzjutalmát.

A 33 éves Balázs István Balázs a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máthé Tibor osztályába jár, a szakma alapjait a Czibolya Kálmán vezette Makói Videó- és Művészeti Műhelyben szerezte meg. Tanyafilmjét bemutatta a Duna Televízió, majd elnyerte a Berlini Médiafesztivál Ezüst és Arany Csapóját. 2014-ben Balázs kapta a Kodak nemzetközi ösztöndíját is – ismertette a szervezők közleménye.

A magyar operatőriskola két kiemelkedő alkotójáról, Kovács Lászlóról és Zsigmond Vilmosról elnevezett verseny idén a 2004-ben Novák Emil alapította Aranyszem operatőrverseny helyét vette át. Mivel Zsigmond Vilmos fontosnak tartotta és a kezdetektől támogatta a diákmezőny győztesét az Aranyszem operatőrversenyeken, ezért idén első alkalommal csak a diákkategóriában adtak át díjat.

A szervezők hangsúlyozták: azt szeretnék elérni, hogy a Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny egyenrangú legyen a Camerimage nemzetközi operatőrfesztivállal.

A Kovács László és Zsigmond Vilmos operatőrverseny támogatója a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Sparks Kft.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!