világszínvonal

2018.03.26. 14:44

Stockholmban díjazták Bogányi Gergelyt

Bogányi Gergely zongoraművész elnyerte a Stockholm Culture Awards Alapítvány díját világszínvonalú, virtuóz előadásmódjáért, a romantikus zeneirodalom műveinek egyedülálló tolmácsolásáért, valamint a Bogányi-zongora kifejlesztésének kiemelkedő teljesítményért.

A kulturális kitüntetést a stockholmi Lovagok Házában adta át szombaton Marianne Bernadotte hercegnő, a svéd király család tagja, az alapítvány támogatója – közölte a művész sajtóteferense hétfőn.

A svéd bírálóbizottság értékelésében kiemelte a Bogányi-zongora újszerűségét, különleges hangzásvilágát, amely megreformálhatja a zongoráról alkotott képet.

Bogányi Gergely mellett a díjat ebben az évben Carola, Svédország legnépszerűbb, Eurovízió-nyertes énekesnője is megkapta. A nyertesek a stockholmi Zeneakadémia koncerttermében, a Musikaliskaban adtak koncertet vasárnap, amelyen Bogányi Gergely Chopin és Liszt műveit játszotta.

Borítókép: Bogányi Gergely zongoraművész a Kodály nyomában országos online zenei játék eredményhirdetésén a Messzi István Sportcsarnokban Kecskeméten 2017. december 15-én.

MTI Fotó / Ujvári Sándor

Ezek is érdekelhetik