bővülő repertoár

2018.09.18. 19:39

Folklórelőadással nyitja új évadát a Háromszék Táncegyüttes

A produkció Ivácson László rendezésében az első világháború néprajzi vonatkozásait dolgozza fel.

Budapest, 2015. február 14. A Háromszék Táncegyüttes mûsora a Budapesti Székely Bálon a Várkert Bazárban 2015. február 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Fotó: Mohai Balázs

A Vágják az erdei utat című folklórelőadással nyitja új évadát a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes – hangzott el az M5 kulturális csatorna keddi híradójában.

Az együttes repertoárja öt év után gazdagodik újra folklórműsorral. A produkció Ivácson László rendezésében az első világháború néprajzi vonatkozásait dolgozza fel, bemutatja az észak-mezőségi tájegységek magyar, román, illetve cigány népzenei és néptáncos világát is.

Ivácson László, rendező, koreográfus a műsorban felidézte: a verbuválás mindig egy szép mulatsággal kezdődött és végződött, majd besorozták a legényeket katonának. Rengeteg sok népdal született így.

„Elmentek a fiúk katonának, ott is mulattak, nemcsak háborúztak, nemcsak fegyvert és csizmát cseréltek, hanem figurákat is. Tehát így gazdagodott a folklórkincsünk”

– mutatott rá a rendező-koreográfus.

A besorozás előtti búcsúztatások alkalmával elhangzó énekek, a fiát, férjét, testvérét elveszítő asszonyok sirató énekei mind ebben az időben születtek.

Melles Endre, az együttes tánckarvezető-koreográfusa elmondta: „az előadásban egész Erdélyt bejárva láthatunk táncokat az elfeledett gyergyói táncoktól egészen az úgymond magyar és romános Nagysajó környéki táncokig”. Emellett Küküllő-menti és magyarszentbenedeki táncok is szerepelnek a műsorban.

Borítókép: A Háromszék Táncegyüttes műsora a Budapesti Székely Bálon a Várkert Bazárban 2015. február 14-én.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában