ritkaság

2019.02.15. 12:13

Egyedülálló, kétoldalas Gauguin-kép kerül kalapács alá

Az alkotás azért igazán különleges, mert a tájkép hátoldalára két önarcképet is festett a mester.

French artist Paul Gauguin's artwork " Le jardin de Pissarro, Quai du Pothuis" (Pontoise, 1881) is presented to the media at Sotheby's in Paris on February 14, 2019 in Paris, ahead of the auction to be held on March 29, 2019. (Photo by BERTRAND GUAY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: Bertrand Guay

Paul Gauguin egy korai mesterműve lesz a Sotheby's március végi párizsi impresszionista és modern árverésének fénypontja – jelentette be az árverési ház.

Gauguin 1881-ben festette a Le Jardin de Pissarro, Quai du Pothuis a Pontoise (Pissarro kertje) című képét, amely az 1920-as évek óta egy család tulajdonában volt. Ritkán mutatták be kiállításon, 1964-ben Pont-Avenben, legutóbb pedig 2015-2016-ban a Clevelandi Művészeti Múzeum egy tárlatán szerepelt.

A 65 cm x 54 cm nagyságú festmény több szempontból is különleges:

Gauguinnek ebből a korai korszakából ritkán kerülnek képek a műkincspiacra, ráadásul a vászon másik oldalán két önarckép is látható, ami igazán egyedülállóvá teszi a művet.

Ezek lehettek Gauguin első önarcképei, és valószínűleg a tájkép elkészülte után festette őket.

Gauguin egy olyan mesterművéről van szó, amely Pissarróval való barátságának is emléket állít – hangsúlyozta a Sotheby's francia szakértője, Aurélie Vandevoorde. A két művész 1879-ben találkozott. Camille Pissarro tanácsokkal látta el és bátorította a fiatal Gauguint, aki pályája kezdetén állt. Barátságukat egymásról készített portréik tükrözik.

A Le Jardin de Pissarro (Pissarro kertje) azt a házat ábrázolja, ahol Pissarro élt és alkotott 1881 nyarától 1882 késő őszéig. A festményen szinte biztosan Pissarro áll a kép bal alsó sarkában az ernyő alatt, Gauguin tájképe egyfajta tisztelgés Pissarro előtt.

A Sotheby's becslése szerint a festmény 600-900 ezer euróért (190-290 millió forintért) kelhet el a március 29-i párizsi aukción.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában