összművészeti fesztivál

2019.07.17. 12:11

Palóc Világtalálkozót rendeznek

A világtalálkozó célja, hogy összefogja a palócságot, erősítse az identitást, és bemutassa az értékeket.

Forrás: MTI

Fotó: Czimbal Gyula

Palóc Világtalálkozót rendeznek Nógrád megyében augusztus első hétvégéjén, a hatodik alkalommal szervezett fesztiválnak idén Bárna község ad helyet.

Berze Mariann, a társszervező Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület titkára elmondta: a határon innen és túl élő palócok között kulturális hidat képező találkozóra a Felvidékről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Magyarországról pedig Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkeznek települések, közösségek képviselői.

„A Palóc Világtalálkozó összművészeti fesztivál, amely a palócság kultúrájának sokszínűségét hivatott bemutatni, a programokban megjelenik a népművészet, a képzőművészet, a fotó, a hagyományápolás, a kézművesség”

- tette hozzá Berze Mariann.

A falu több pontján zajlanak majd a rendezvények augusztus 2-án, 3-án és 4-én, a képzőművészeti kiállításoknak például a katolikus templom ad helyet. Pénteken

Bárna védőkeresztjének felavatásával nyitják meg a találkozót, lesz tüzes-ostoros bemutató, kortárs palóc írók és költők könyvbemutatói és közönségtalálkozója.

A palóc ízek fesztiválját és a népviseletes lakodalmas menetet szombaton szervezik. A Sziget Színház mutatja be a Honfoglalás című rockoperát, fellép Dévai Nagy Kamilla énekes-gitáros, érdemes művész. Szombaton adják át a 2013-ban alapított Szeder Fábián-díjat, valamint a Palóc Világtalálkozó Szolgálatáért-díjat. Az elismeréseket azoknak adják át, akik a legtöbbet dolgoznak a palócság megmaradásáért.

Mint Oravecz Roland, Bárna polgármestere elmondta, a három nap hagyományőrző rendezvényein több mint ezren mutatkoznak be.

Borítókép: Dévai Nagy Kamilla Liszt-, Bartók- és Kazinczy-díjas előadóművész

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!