Matisse-művek az Esterházy-kastélyban

2019.07.16. 11:49

Rajzok ékeskednek a selyemtapétán

Kevesen tudják Henri Matisse-ről, hogy idős korában színpompás papírkivágásokat készített. Pápán egy híres műgyűjtő, Thomas Emmerling jóvoltából tudunk képbe kerülni erről is.

Vajon hogyan fogalmazhatnánk meg egy mai múzeum feladatát? Talán a legfontosabb, hogy a múzeum ne legyen mauzóleum, legyen élő és változatos, és a meglévő gyűjtemény konzerválása mellett szerezzen mindig új impulzusokat is. A pápai Esterházy-kastélyban Boros Katalin és lelkes csapata pontosan ezt az izgalmas múzeumfilozófiát képviseli – olvasható a Magyar Nemzet írásában.

A Wéber Krisztina jegyezte írás szerint amikor belépünk az épületbe, azonnal érezhetjük, hogy magas színvonalú szakértelem mellett itt szívvel-lélekkel dolgoznak, olyan kellemes hangulatú az igényesen felújított kastély, hogy nagy örömmel bekuckóznánk valamelyik termébe.

Most legszívesebben az újabb kiállítás három színpompában úszó helyiségébe, ahol a színek mesteréhez, Henri Matisse-hoz illő kulisszák között láthatjuk a klasszikus modernek nagy francia mesterének remekeit. A művész 72 éves volt, amikor átesett egy súlyos operáción. Az ágyhoz és kerekesszékhez kötött festőnek lehetetlenné vált a hosszú álldogálás a festőállvány előtt.

A művész mindent megtett azért, hogy alkalmazkodjon ehhez az új és nehéz helyzethez,

új technikát dolgozott ki, ollóval kezdett „festeni”: színpompás papírkivágásokat készített. Ezzel idős korában annyira különleges műalkotások kerültek ki a keze közül, hogy pályáját sikerült olyan hatásos záróakkorddal befejeznie, amilyen keveseknek adatott meg.

Ezek a limitált kiadású mesteri litográfiák, többek között a Jazz című kötet papírkivágásai, Pierre de Ronsard A szerelem virágai kötetének illusztrációi és a líraian szép rajzok életre kelnek a patinás falak barokk selyemtapétáján.

A szerelem virágai kötetének illusztrációi és a líraian szép rajzok életre kelnek a patinás falakon – Fotó: Nagy Balázs / Magyar Nemzet

A varázslatos Matisse-bemutató lehetősége egy szerencsés találkozásnak és az eddigi kiváló együttműködésnek köszönhető. Dalí és Picasso munkáinak kiállítása után ez már a harmadik olyan tárlat, amelyet a német műgyűjtő, Thomas Emmerling jóvoltából sikerül megrendezni Pápán.

Emmerling úr azon nagyvonalú gyűjtők közé tartozik, akik úgy tartják, az alkotásoknak, még ha magántulajdonban vannak is, nem az a dolguk, hogy bankok széfjében porosodjanak, hiszen azért festették őket, hogy láthatóak legyenek, és ne csak a tulajdonosnak szerezzenek örömet.

A jó sorsnak köszönhetően és a látogatók nagy szerencséjére egymásra talált a gyűjtő és a pápai Esterházy-múzeum, ahol tárt karokkal fogadják a XX. század nagy alkotóinak műveit, és csodálatos keretet adnak a megtekintésükhöz. A Matisse-tárlat mellett látható még Nemcsics Antal festőművész és színkutató állandó kiállítása, a tárlatvezetésen pedig nagyszerű időutazásban lehet részünk, amelynek során a kastély megelevenedett lakói bepillantást adnak a barokk kor főúri életébe.

A múzeum egész évben, a Matisse-kiállítás október 31-ig várja a látogatókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában