komolyzene

2020.01.11. 10:30

Misa Majszkij csellóművész és gyerekei lépnek fel a Nemzeti Filharmonikusokkal

Misa Majszkij csellóművész első ízben lép fel együtt Magyarországon két gyermekével, Lili Majszkij hegedűművésszel és Szása Majszkij zongoristával a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjén január 16-án.

2610512 04/21/2015 Cellist Mischa Maisky before performing at the Dmitry Shostakovich Prize award ceremony in the Pushkin State Museum of Fine Arts. Maksim Blinov/Sputnik

Forrás: Sputnik

Fotó: Maksim Blinov

A budapesti Müpában rendezett esten Beethoven C-dúr hármasversenye és Mahler I. szimfóniája hangzik el Hamar Zsolt vezényletével – közölték a Nemzeti Filharmonikusok az MTI-vel.

Ludwig van Beethoven C-dúr hármasversenye 1803-4-ben keletkezett, ősbemutatója 1808-ban volt.

A darab sokat örökölt a 18. századi versenyművek társasági hangjából, de megszólal benne Közép-Európa keleti felének melódiavilága, a lengyel és a magyar táncoké, utóbbiaké mindkét gyors tételben.

Gustav Mahler I. szimfóniájának ősbemutatóját Budapesten tartották, mivel a szerző 1888 őszétől 1891 tavaszáig a Magyar Királyi Operát igazgatta, s kihasználva az alkalmat, itt vitte új művét közönség elé. A bizarr hangzásvilágot nehezen emésztette meg a publikum, de maga az előadás baj nélkül zajlott, s Mahler elégedett volt a magyar zenészek teljesítményével – olvasható a közleményben.

Borítókép: Misa Majszkij csellóművész 2015. április 4-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában