Összművészeti sorozat

2021.01.18. 18:33

Kép/Test/Lét – már online is megtekinthetőek a kiállítások

A magyar kultúra napja alkalmából, hétfőtől digitálisan is megtekinthető a MANK Kép/Test/Lét összművészeti programsorozat három vidéki kiállításának anyaga a www.alkotomuveszet.hu oldalon és a társaság Facebook-oldalán – közölte a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-vel hétfőn.

Forrás: Shutterstock

A közlemény szerint 2020-ban a közösségépítés és nyitás szellemében indult útjára az az összművészeti eseménysorozat, amellyel a kezdeményezők „az alkotóművészet területén tevékenykedő, jelentős vidéki közösségeknek” adhattak megjelenési lehetőségeket, valamint támogatták „a művészek lokális megszólítását és közösséggé formálását, ezáltal a különböző művészeti területek közötti összhang megteremtését”.

Az eseménysorozat három megyeszékhely, Miskolc, Szolnok és Veszprém együttműködésével valósult meg, mindhárom helyszínen az emberi test kultúráját, szépségét és erejét művészi módon reprezentáló műalkotásokat állították a kezdeményezők a középpontba, és tematikusan kapcsolódó, előadóművészeti produkciókat mutattak be.

„Mivel a MANK célja, hogy a kortárs találkozásoknak az online térben is teret nyújtson, a három vidéki kiállítás anyagát január 18. és 24. között, a magyar kultúra napja alkalmából a www.alkotomuveszet.hu oldalon tesszük közzé. A kiállítások anyaga ezt követően is elérhető marad a honlapon” írják.

„A művészeti intézmények és az alkotók közötti párbeszédet is elősegítettük, melyből mind a település, mind a művész egyaránt profitálhatott. Mindezek a tapasztalatok arra ösztönöztek minket, hogy kiterjesszük a MANK művészetszervező tevékenységét a vidék városai felé, hogy az adott helyen alkotó művészek koncentrált figyelmet és minőségi körülmények között megvalósuló megmutatkozási lehetőséget kaphassanak” idézik a közleményben Tardy-Molnár Annát, a MANK ügyvezető igazgatóját.

Az online kiállításokból és a kapcsolódó katalógusokból az érdeklődők megismerhetik, hogyan viszonyulnak az egyes városok művészei az emberi testhez, és hogyan követik a kortárs művészek a testábrázolás művészeti tradícióit.

A közlemény szerint elsőként a Test/Harmónia címmel a MANK Nonprofit Kft. és a Művészetek Háza Veszprém által közösen kiírt képzőművészeti pályázat legjobb alkotásaiból válogatott tárlat nyílik meg digitálisan.

A Szolnokon létrejövő, Legyőzött határok című tárlat az emberi test teljesítőképességének határait, a fizikai erőt igénybe vevő műfajokhoz kapcsolódó, azokból ihletet merítő alkotásokra helyezte a hangsúlyt. A miskolci Teljesítmény című kiállítás pedig az emberi test teljesítőképességét ábrázoló, illetve a sport kulturális, szociokulturális, történelmi vetületeire reflektáló alkotásokat állította a középpontba.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!