ideiglenes kiállítás

2021.01.11. 21:42

Megérkezett az első öt különleges vasúti jármű a Közlekedési Múzeum leendő helyszínére

Ezeket követi majd a napokban az Árpád nevű híres gyorssínautóbusz és később további kisebb műtárgyak is.

Budapest, 2021. január 11. Egy 424, 001-es gõzmozdonyt tolnak be az új Közlekedési Múzeum leendõ helyszínére, az egykori Északi Jármûjavító dízelcsarnokának udvarára, az Eiffel Mûhelyház szomszédságában 2021. január 11-én. Öt különleges vasúti jármûvet bemutató kiállítás látható nyártól az udvaron az új Közlekedési Múzeum építésének megkezdéséig. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Megérkezett az első öt különleges vasúti jármű a Közlekedési Múzeum leendő helyszínére, a látványosságokat a tervek szerint már nyáron kiállítják, az egykori Északi Járműjavító területén megnyíló első időszaki kiállításon – hangzott el a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum hétfői sajtótájékoztatóján.

A múzeum jövőbeli otthonában, az egykori Északi Járműjavító területén még az építkezés megkezdése előtt időszaki kiállítással és programokkal várja látogatóit, amint ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

„Az idei évben, még az építkezés megkezdése előtt időszaki kiállítással jelentkezik a Közlekedési Múzeum a Dízelcsarnokban. Ezáltal betekintést engedünk a régi járműjavító csarnokba, ahol időszaki tárlatot tervezünk a járműjavító és környezetének történetéről. Ehhez az ideiglenes kiállításhoz érkeztek most meg a mozdonyok, emellett pedig részletesen bemutatjuk majd az új múzeum terveit is.

Célként jelenik meg, hogy az ipari örökség megőrzésével, annak világszínvonalú kortárs építészettel való kiegészítésével új kulturális negyedet hozzunk létre a kőbányai egykori rozsdaövezetben” – közölte Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgatója.

Hétfőn reggel érkezett meg a helyszínre a leendő kiállítás első öt különleges vasúti járműve: a 424-es és 242-es gőzmozdony, a V60-as Kandó-mozdony, az M44-es tolatómozdony, valamint a CMN személykocsi. Ezeket követi majd a napokban az Árpád nevű híres gyorssínautóbusz és később további kisebb műtárgyak is.

A járművek egyébként szorosan kötődnek a helyszínhez, hiszen többségüket egykor még itt javították, Magyarország egykori legnagyobb vasúti járműjavítójában.

Az Északi Járműjavító területén 1867 és 2009 között az ország legjelentősebb vasúti járműjavító bázisa működött. Az üressé vált egykori üzem ipari örökségi értékeit is figyelembe véve 2017 decemberében jelölte ki a kormány a területet az új Közlekedési Múzeum helyszínéül.

A beruházás egyebek mellett a múzeumépületet körülvevő parkra, szabadtéri és állandó kiállításra, vasúti megállóra, közúti kapcsolatokra, új nosztalgiavillamosok számára készülő végállomásra és a kisebb épületek felújítására is kiterjed.

Borítókép: Egy 424, 001-es gőzmozdonyt tolnak be az új Közlekedési Múzeum leendő helyszínére, az egykori Északi Járműjavító dízelcsarnokának udvarára, az Eiffel Műhelyház szomszédságában 2021. január 11-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!