Színház járvány idején

2021.04.09. 12:55

Elérhető a Nemzeti Magazin online kiadása

Színház járvány idején címmel jelent meg a Nemzeti Magazin tematikus online kiadása, amely több mint egy év tapasztalatait gyűjti össze: kitekint a német, az amerikai, a svéd és a román színházi világra, megszólaltatja több városi és vidéki színház igazgatóját és érdekképviseleti szervezetek vezetőit.

A Nemzeti Színház lapjának legfrissebb száma azt a kérdést járja körül, hogy milyen szakmai és művészi, közösségi és egyéni stratégiák alakították a színházak életét – olvasható a Nemzeti Színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, 2020. március 16. óta egyetlen olyan nap sem volt Magyarországon, amikor az előadóművészet valamilyen hatósági korlátozás nélkül gyakorolható lett volna. Volt teljes leállás (a lap készítésekor is), fertőzés miatt időszakos leállás, előadás korlátozott számú nézőközönségnek, online próba és maszkban történő próba. A tavaly nyári (korlátozott) nyitástól játszhattak a színházak november elejéig, de azóta nincsenek előadások. Az idén márciusban elrendelt szigorításokig a legtöbb színházban bemutatófelhalmozás zajlott a remélt újranyitás idejére – fogalmaznak a közleményben.

Mint írják, a Nemzeti Magazin új számában több mint egy év tapasztalatait gyűjtötték össze. Kitekintenek a német, az amerikai, a svéd és a román színházi világra, hogy bemutassák, hogyan kezelték a válságot a magyarországitól eltérő és a hozzá hasonló színházi struktúrájú országok. Megkérdeztek fővárosi és vidéki színházigazgatókat, érdekképviseleti szervezeteket, hogy milyen szakmai és művészi, közösségi és egyéni stratégiák alakították a színházak életét.

A kiadványban Rudolf Péter, Máté Gábor, Vidnyánszky Attila, Vándorfi László, Hegedűs D. Géza, valamint a Független Előadóművészeti Szövetség (FESZ) és a Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) válaszait olvashatják az érdeklődők.

Az online kiadványban összegyűjtötték az elérhető támogatásokat: az állami, az érdekvédelmi és a civil segítő pályázatokat és kezdeményezéseket.

Mint írják, visszatekintenek az 1918-as évre is, amikor a spanyolnátha miatt szintén bezártak a színházak – és közben összeomlott a történelmi Magyarország.

A Nemzeti Magazin aktuális száma a https://nemzetiszinhaz.hu/magazin/folyoirat/nm/VIII/4 címen érhető el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában