„Minden forrásom belőled fakad”

2021.08.26. 11:20

Emlékkeresztet avattak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából

A makkosmáriai kegytemplom előtti pihenőhelyen felállított művet Filó Kristóf kanonok áldotta meg.

A makkosmáriai Angyalok királynéja kegytemplom előtt állították fel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére készült, öt méter magas és három méter széles keresztet.

Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az avatóünnepségen elmondta, a kormány a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel együttműködve igyekszik megőrizni Magyarország természeti kincseit. Ennek köszönhetően több felújított turistaházat adtak át közösen és így került a pihenőhelyre az emlékkereszt is.

Én, mint vallásos ember, örömmel állok itt emellett a közel egytonnás kereszt mellett, amelynek jelentősége nem a fizikai paramétereiben keresendő, hanem abban a mondatban, ami szerepel rajta. Minden forrásom belőled fakad – idézte az emlékmű szövegét Menczer Tamás.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója továbbá arról is beszámolt, hogy a 21. századi erdőgazdálkodóknak nemcsak a rájuk bízott erdő szakszerű kezelésére kell odafigyelniük, hanem a lakosság szükségleteit is szem előtt kell tartaniuk. Így fontos feladataik közé tartozik a lelki feltöltődésre alkalmas, szakrális és szellemi helyek fenntartása.

A pálosok is az erdőbe jöttek gondolkodni és megtalálni Istent – hangsúlyozta a vezérigazgató.

Reinitz Gábor ezenkívül kiemelte, hogy a Pilisi Parkerdő vallási helyszínekben. Az erdészek számára pedig nemcsak feladat, hanem belső késztetés, hogy ezt az örökséget meg is őrizzék. Az emlékkeresztet továbbá azért a 250 éves kegyhelynél található pihenőhelyen állították fel, mert fontosnak tartották, hogy sok kiránduló számára nyújtson lelki feltöltődést.

Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról beszélt. Szerinte ugyanis az utolsó békeévben megrendezett, magyarországi esemény után rossz irányt vett a világ, birodalmak igázták le a nemzeteket.

2021-ben ismét az eucharisztikus kongresszusra készülünk. Idén a felelősségünk még nagyobb, hiszen a külső nyomás és a birodalmi hév legalább ugyanakkora, mint egykor – fogalmazott a kormánymegbízott.

Az Agrárminisztérium korábbi közlése szerint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus célkitűzéseinek megvalósításához minden állami erdőgazdaság területén egy, összesen tehát 21 erdei kereszt felállításával járul hozzá az intézmény.

Ezek is érdekelhetik