Nemzetközi elismerés

2021.08.18. 13:20

Meghívást kapott a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Beethovenfestre

A magyar zenészek Beethoven VI. és IV. szimfóniáját adják elő a külföldön élő, hazai származású Stefan Soltész vezényletével.

Forrás: Facebook / Nemzeti Filharmonikusok

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar vendégelőadóként lép fel a Beethoven szülővárosában megvalósuló Beethoven Fesztiválon, a World Conference Center Bonnban. A felkérés komoly elismerés, mivel a Beethovenfest a város különösen figyelemre méltó eseménye.

Beethovent ma is a zenetörténet egyik legnagyobb újítójának tartják. A nemzetközileg elismert művészek és együttesek előadásai pedig új lendületet adnak az életmű megőrzésének.

Beethoven 1770-ben született. Így Bonn 2020-ban ünnepelte születésének 250. évfordulóját. Szülőháza és az évente megrendezett Beethovenfest tanúskodik arról a 22 évről, amely alatt a művész nyomot hagyott Bonnban, illetve a város is benne. Zenei zsenialitása és humanista meggyőződése a Maximilian Franz választófejedelem udvarában uralkodó felvilágosult szemléletben gyökerezett. Természetszeretete pedig a Rajna-völgyben és Bonn festői tájain ébredt fel. Mindkét vonás gyakorta visszhangzik zenéjében, még bécsi éveinek kései műveiben is.

A hazai közönség Magyarországon a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral legközelebb évadnyitó hangversenyén, szeptember 25-én találkozhat a Müpában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában