A növények ereje

2021.11.10. 09:40

Lengyel és magyar művészek kiállítása látható Szentendrén

Power of plants – A növények ereje címmel magyar és lengyel művészek részvételével nyílt kiállítás a napokban a szentendrei MANK Galériában.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a tárlat a kortárs művészet eszköztárával reagál a társadalmunkat és környezetünket érintő kérdésekre, a klímaváltozásra és a környezetünkhöz fűződő kapcsolatunkra. A fenntarthatóság témaköréből ezúttal a növényvilág ereje kerül fókuszba, mely sok szempontból megoldást jelenthet számos fennálló környezeti problémára. A Power of plants című kiállítás célja a cselekvésre ösztönző szemléletváltás, melyhez a kortárs képzőművészet semmihez sem fogható, élményszerű eszközöket képes nyújtani – áll a közleményben.

Hangkeltésre használ egy biológiai anyagot Újházi Adrienn és Marija Sumarac Microbial concert című munkája, Süveges Rita Napraforgó című alkotása a mezőgazdasági tájat új nézőpontokból mutatja be. A természet megjelenítésének gesztusát kutatja az épületek és a növények kölcsönhatása szempontjából Furó Bernadett Rét a térben című műtárgya. A Föld végének vízióját kísérli meg bemutatni organikus anyagaival Kaja Wielowiejska, Edyta Hul absztrakt formái pedig a teremtés és a szétesés kettős állapotát mutatják be.

Agnieszka Zawisza festményét a lisszaboni botanikus kertből nyíló kilátás ihlette, Elwira Sztetner alkotása olyan kérdéseket feszeget, mint hogy hol a határ az egyén és a csoport között, vagy mi választja el az egyik fajt a másiktól, Budai Lotte fűszerek és gyógynövények csomagolásait mutatja be.

A fuzzy earth két alkotója, Gedeon Tekla és Gschanes Sebastian munkája ablakot nyit az elszigetelt mezőgazdasági területekre, Módra Bettina művében a növekvő fű ritmusa hozza létre a képzőművészeti alkotást, Sztefanu Marina Méhlegelőjének dobozai realisztikus, fiktív, mesterséges és vágyott világokat kapcsolnak össze.

Egyebek mellett a tiszta levegő fontosságára, a zöldterületek levegőtisztító szerepére hívja fel a figyelmet Bubla Éva A Lélegzésre Kijelölt Hely című alkotása. Barta Zsolt Péter Üvegház sorozatának sokkoló alapélményét pedig egy 2015-ös, párizsi látvány ihlette: egy mennyezetre függesztett üvegkockában élő növények.

Dávid Zita olyan szimbólumokat keres a mindennapi életben, amelyek együttesen megmutatják annak apró abszurditásait, és rávilágítanak, mit fogadunk el megszokott környezetnek. Mátyási Péter megkérdőjelezi a természet és a művészet elválasztottságát. Láthatók lesznek Békési Ervin szürreális és hibrid természetképei, Dér Adrienn a szögletes keretezés hagyományát háttérbe szorítva pedig olyan munkák létrehozására törekedett, amelyekben a műalkotások alapanyagai egymással összefonódva léteznek – olvasható a tájékoztatóban.

A megnyitón a MANK megalapításának tizedik évfordulóját is megünnepelték. Mint írják, a szervezet az elmúlt évtizedben megtalálta helyét a művészeti életben és a művészettámogatás rendszerében.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában