Csak a furmint!

2024.01.31. 10:30

Több mint nyolcvan pincészet kétszáz borát kínálja a Furmint Február Nagy Kóstoló

Magyarország és a Kárpát-medence számos borvidékéről érkeznek kiállítók a 14. Furmint Február Nagy Kóstolóra, amelynek során több mint 80 pincészet mintegy 200 tételével ismerkedhetnek meg a látogatók február 1-jén, csütörtökön Budapesten, a Hagyományok Házában.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Carlo Prearo

Másfél évtizede merült fel először a furmint szőlőfajtát népszerűsítő programsorozat, a Furmint Február gondolata. Ennek keretében februárban szerte az országban – sőt a határokon túl is – borkereskedők, borbárok, éttermek állítják a középpontba a furmintot, egyre több rendezvényen – emlékeztettek a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményükben.

Kiemelték, az egész hónapon át tartó rendezvénysorozat csúcspontja idén is a Furmint Február Nagy Kóstoló, amelyet a tradíciókhoz híven a hónap első csütörtökén rendeznek meg. Idén a kóstoló február 1-jére, a nemzetközi furmint napra esik.

A 14. Furmint Február Nagy Kóstolóra a borászatok túlnyomó része ezúttal is a Tokaji borvidékről érkezik, de a Somlói borvidéket és a Balaton-felvidéket is minden évben szép számmal képviselik termelők. Ezenfelül kóstolhatók lesznek többek között mátrai, soproni, pannonhalmi, sőt külföldi furmintok is.

A szervezők külön büszkék arra, hogy a kezdeményezés már szerte Európában hasonló rendezvények életre hívására ösztönzi a furmint kedvelőit, így 

a Furmint Február mozgalom olyan nagyvárosokban is hirdeti a magyar borok nagyságát, mint London, Kolozsvár, Párizs, Varsó vagy Marosvásárhely

 – áll a közleményben.

A Furmint Február Nagy Kóstolóval kapcsolatos részleteket az esemény Facebook-oldalán találnak az érdeklődők.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában