Téli olimpia

2022.02.16. 09:57

Kósa Lajos: Magyarország rövidpályás gyorskorcsolyában az A kategóriás nemzetek közé tartozik

Kósa Lajos, a Magyar Korcsolyázók Országos Szövetségének (MOKSZ) elnöke szerint a versenyzők, a szakmai stáb, valamint a szövetség dolgozóinak és a kormány támogatásának közös eredménye, hogy a pekingi téli olimpián három érmet, közte egy aranyat nyertek eddig a rövidpályás gyorskorcsolyázók.

A sportvezető az M1 aktuális csatornának azt mondta, az elmúlt négy év során nem egyszer voltak különböző hullámvölgyek a felkészülésben, ennek ellenére a válogatott fantasztikus teljesítményt nyújtott a kínai ötkarikás eseményen.

– Ebben óriási szerepe van az edzőknek, különösen Telegdi Attilának és Bánhidi Ákosnak, akik szerintem most már a világ legjobb edzői – jelentette ki Kósa Lajos, kiemelve, hogy az 500 méteren aranyérmes Liu Shaoang a pekingi eredményeivel a sportág legnagyobbjai közé emelkedett.

– Három számban volt döntős, nyert egy aranyat és egy bronzot, plusz hozott egy negyedik helyet, és még csak 23 éves, úgyhogy vérmes reményeink vannak – fogalmazott a MOKSZ elnöke. Kitért arra is, hogy Shaoang testvérével, Liu Shaolin Sándorral szemben minden szempontból méltánytalan döntést hozott a versenybíró az 1000 méteres versenyszámban, amikor a döntő futam győzteseként utólag kizárta a magyar versenyzőt.

– Két helyes döntést lehetett volna hozni, mert vagy a kínaiakat és minket is büntetnek, és akkor Liu Shaoang ma kétszeres olimpiai bajnok, vagy pedig senkit nem szankcionálnak, akkor pedig Liu Shaolin nyakába került volna az aranyérem – mondta Kósa Lajos. Kiemelte, a MOKSZ a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) közösen azonnal sportdiplomáciai lépéseket tett az ügy kivizsgálásának érdekében, ebben pedig nagy szerepe volt Gyulay Zsoltnak, aki február 1. óta a MOB elnöke.

– Köszönet jár neki ezért, mert nem tétovázott egy pillanatig sem, hanem az első perctől kezdve igyekezett az ügyünk mellé állni és segíteni – fogalmazott Kósa Lajos, aki úgy vélte, a pekingi olimpián bebizonyosodott, hogy Magyarország rövidpályás gyorskorcsolyában az A kategóriás nemzetek, így Kína, Kanada, a Koreai Köztársaság, Oroszország és Japán közé tartozik.

– Ez maga a csoda, hiszen Kínában például többmillió korcsolyázó van, ők abból tudnak meríteni, mi pedig 120 igazolt versenyzővel rendelkezünk – hangsúlyozta a MOKSZ elnöke.

Kósa Lajos elmondta, a kormány támogatása nélkül nem érhették volna el ezeket a sikereket: a kormány beemelte a korcsolyasportot a támogatott sportágak közé, és külön finanszírozta azt a programot, amit letettünk az asztalra azzal a felkiáltással, hogy haljon meg a lovunk, de arannyal jövünk haza Pekingből.

A MOKSZ elnöke kiemelte, előkészítik a Nemzeti Korcsolyázó Központ beruházását, melynek célja, hogy a korcsolyasportnak és a jégkorongnak legyen egy nagy budapesti centruma, valamint folyamatosan dolgoznak azon, hogy népszerűsítsék a sportágat országszerte, így vidéken is.

Borítókép: Kósa Lajos a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök, Knoch Viktor, Burján Csaba, Kövér László, az Országgyűlés elnöke (balról jobbra), a phjongcshangi téli olimpián aranyérmes férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó kitüntetése alkalmából az Országház kupolacsarnokában 2018. március 8-án / MTI / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!