Hegyfalu

2013.07.18. 12:18

Megújuló energiák Hegyfalu szolgálatában

Hegyfalu - A gázfűtést faaprítékos kazánnal váltják ki, a villamosenergiát napelemekkel, a melegvizet napkollektorokkal állítják elő.

Simon Erzsébet

Takarékoskodnak a település közintézményeiben az energiával. A Start munkaprogram révén nyolcmillió forintot nyert az önkormányzat arra, hogy az óvoda és a melléje költöző hivatal gázfűtését kiváltsák: télen majd faaprítékkal etetik a biomassza kazánt, a próbafűtés jól sikerült. Az alapanyagot az önkormányzati tulajdonú mezei utak, árkok mentén gyűjtik, így egyúttal azokat is karbantartják. Az ágakat, fahulladékot az Ölbővel közösen nyert aprítógép darálja össze. Közfoglalkoztatás keretében két embert alkalmaznak e célra, akiknek most két, nyári munkát végző diák is segít. Kálmán József polgármester elmondta: e hónap végén szerelik a művelődési házra és az óvodára a villamosenergiát termelő napelemeket, a használati melegvíz előállítására szolgáló napkollektorokat. E fejlesztésre 17 millió forintot nyertek pályázaton. Várhatóan még az idén újabb költségtakarékossági célokat sikerül megvalósítani: 9 millió forint pályázati támogatást szánnak a közvilágítás megújítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!