Hegyfalu

2014.01.14. 17:10

Megújuló energiákkal Hegyfalun

A villamosenergiát napelemekkel, a melegvizet napkollektorokkal állítják elő az önkormányzat intézményeiben.

Simon Erzsébet

Megújuló energia használatára váltott a helyi önkormányzat. Egy pályázaton, illetve a kormány önerő alapjától nyert összesen mintegy 17,3 millió forintból napelemeket, napkollektorokat szereltek a művelődési házra és a megszűnt iskola épületében működő óvoda és önkormányzati hivatal tetejére. A pályázati irányító hatóság munkatársai kedden tartottak ellenőrzést a beruházások helyszínén, s hibát nem találtak.

– A pályázat révén a megújuló energiaforrások kiaknázására nyílt lehetőségünk, így csökkenthetjük a közintézményeink energiaköltségét – hallottuk Kálmán József polgármestertől.

– Az óvoda és a hivatal épületén napelemek, napkollektor termeli az elektromos áramot illetve a használati melegvizet, a művelődési ház tetejére napelemek kerültek. Mindkét épület fogyasztásmérője alkalmas arra, hogy a megtermelt illetve a vételezett energiamennyiséget mérje. Szeptember óta várjuk, hogy az áramszolgáltató összekösse a hálózatát a mi rendszerünkkel. Ez az általunk fel nem használt energia értékesítése miatt szükséges. Számításaink szerint a beruházással mintegy 30 százalékkal tudjuk csökkenteni az intézményeink energiaköltségét.

Hegyfalun az óvoda és az önkormányzati hivatal fűtéséhez is megújuló energiát használnak: faaprítékos kazán állítja elő a meleget. A nyersanyagot a sárvári Munkaügyi Kirendeltség közfoglalkoztatottjai állítják elő az önkormányzati árkok, utak mentén kivágott faágakból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!