Bemutató

2023.10.22. 15:51

A mostani az első olyan klímaváltozás Földünkön, melyet az ember okozott - hirdeti a szombathelyi tárlat

Vaol.hu

Forrás: Kleinhappel Miklós

„A mostani az első olyan klímaváltozás Földünkön, melyet az ember okozott” – ez a felütése annak az ELTE Savaria Egyetemi Központ C–épületi aulájában helyet kapott vándorkiállításnak, amelynek segítségével nem csupán a klímaváltozásról szerezhetnek ismereteket az érdeklődők, hanem arról is, hogyan tompíthatók a folyamat hatásai.

A világ népessége jelenleg 1,75 Föld erőforrását használja fel, ezáltal a jövő nemzedékének tartalékait éljük fel. Átlagban fejenként 60 kg ruhaneműt veszünk, amelyek 40 százalékát ritkán vagy soha nem vesszük fel, gyakran kidobjuk. Az EU-ban fejenként 180 kg élelmiszert dobunk ki, ehhez hozzájön, hogy az élelmiszertermelés nagyrészt a nagy szén-dioxid-kibocsátású állattartásra épül. Ezeknek a problémáknak a megoldása egyebek mellett a „fogyasztási diéta”, a tudatos vásárlás és a helyi, szezonális élelmiszerekből álló, sok zöldséget tartalmazó étrend.

Ehhez hasonló ok-okozati összefüggéseket szemléltető, figyelemfelkeltő, színes roll-upokból áll A klíma és én című tudományosan megalapozott információkat közlő tárlat.

A világméretű felmelegedés két Celsius fok alá szorításához technológiai fejlesztésekre és politikai keretfeltételekre van szükség. A harmadik feltétel a személyes döntésünk, nevezetesen az, hogy változtatunk az életstílusunkon. „Ha most cselekszünk, kézben tarthatjuk a folyamatot” – olvasható az anyagban.

Az osztrák Európai és Nemzetközi Ügyekért Felelős Szövetségi Minisztériummal és Alsó-Ausztria tartománnyal közös együttműködésben létrejött kiállítás megnyitóján köszöntőt mondott Lenkai Nóra, az ELTE Savaria Egyetemi Központ rektori biztosa és Lenner Tibor, az ELTE SEK Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója. A tárlatot Kúti Zsuzsanna, a Magyar Meteorológiai Társaság szombathelyi csoportjának elnöke nyitotta meg.

A kiállítás októberben tekinthető meg az ELTE szombathelyi campusán.

Szöveg és fotó: Kleinhappel Miklós

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!