Gyümölcsökkel egészségesen

2018.09.24. 17:30

A vegetáriánus életmódról és annak jótékony hatásairól tartottak előadást Sárváron

Hússal vagy anélkül táplálkozzunk? – hangzik az egyik örök kérdés. Úgy őrizhetjük meg egészségünket, ha kiiktatjuk az állati eredetű fehérjéket a táplálkozásunkból, vagy ha mértékkel, de fogyasztunk belőlük. Az Egészségklub legutóbbi előadásán a csak növényi eredetű ételek fogyasztása témakörét járták körül Wildner Judit kertészmérnök közreműködésével.

Nemes Judit

Wildner Judit kertészmérnök kiemelte: a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása energiával tölti fel a testet és lelket Fotó: Pajor András

A vegetáriánus étrend jótékony hatásairól tart előadásokat hétről hétre a sárvári Nádasdy-várban Wildner Judit, aki maga is a húsmentes étrend mellett tette le a voksát, és feladatának tekinti, hogy megismertesse a hallgatókkal az állati fehérjét nélkülöző, azt növényi tápanyagokkal helyettesítő étkezésről, valamint a lehető legtöbb ismeretanyagot és saját tapasztalatait is megossza velük.

A szakember előadásában szó volt arról, hogy napjainkban újra egyre inkább terjed a nyers ételek fogyasztása a hagyományos – húst tartalmazó – étrendben is. A gyümölcsök, zöldségek fogyasztásának előnyei, gyógyító hatásuk vitathatatlan, kúraszerű alkalmazásuk felfrissíti, megújítja a szervezetet, energiával tölti fel azt. A zöldségeknek továbbá tisztító szerepük is van, mert magas rosttartalommal rendelkeznek. Kitért arra is, hogy az állati zsiradékok tekintetében lehetőség szerint inkább vajat használjunk, mert tartalmaz vitaminokat és lipázt, a zsiradékok bontásáért felelős enzimet, de csak nyers állapotban, hevítés során azonban ez utóbbi eltűnik belőle.

A zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával olyan gyógyító folyamat indul meg a szervezetben, amely változást hoz nemcsak a testben, hanem lelki téren is: jobban érezzük magunkat a fogyasztásuktól, ad egyfajta nyugalmat, harmóniát, jobb közérzetet, mert érezzük, hogy jó úton haladunk az egészséges táplálkozásban – hangsúlyozta előadásában Wildner Judit, hozzátette, hogy egyfajta tiszteletet tanulunk és gyakorlunk a vegetáriánus életmód által a természet iránt is.

Wildner Judit kertészmérnök kiemelte: a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása energiával tölti fel a testet és lelket Fotó: Pajor András

Arra a kérdésre, hogy az év folyamán mikor, milyen zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasszunk, azt a választ adta, hogy azt együk mindig, amit a természet éppen ad, ha lehet, ne főzzük meg a gyümölcsöket befőttnek: együk akkor és úgy, ahogy az megtermett. Tavasszal a sok zöld leveles növény megújítja, felfrissíti a szervezetet. Ebben az időszakban javasolja több böjtnap beiktatását azokkal a növényekkel, amelyek akkor teremnek: sóska, spenót, csalán, zamatos turbolya, tyúkhúr, pitypang salátának, elkészítve zöldturmixban. Tavasz végén, nyár elején a piros gyümölcsök szezonja indul, akkor azokat együk, azok adnak energiát. Nyáron és ősszel bő választék tárul elénk zöldségből, gyümölcsből egyaránt. Télre pedig félre lehet tenni a magvakat, gabonákat, aszalványokat, és lehet készíteni csírákat, búzafüvet – ezekből lehet fedezni a vitaminszükségletet.

Wildner Judit beszélt arról is, hogy a zöld turmixok gyógyító hatással bírnak: természetes alapanyagokat tartalmaznak, továbbá, magunk készítjük, ezért tudjuk, hogy mi található meg bennük. Hangsúlyozta: a zöld levelekben fotoszintézissel különböző enzimek termelődnek, amik segítenek, abban hogy a tápanyagok, ásványi sók, vitaminok fel tudjanak szívódni. Ezekben a turmixokban, összetevőiket tekintve csak valamilyen levél (a többi között sóska, spenót, mángold, gyenge csalán, petrezselyem, citromfű, borsmenta) és gyümölcs lehet, gyökérzöldség nem. A levelek tele vannak vassal, magnéziummal, kiváló kiegészítői a hozzá kevert gyümölcsöknek.

Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget ősszel is

A kertészmérnök kiemelte még, hogy egy ilyen kúra kiválóan tudja rendezni a szervezetben megjelenő vitaminhiányokat. Ha pedig orvos rendelte el valamely hatóanyag pótlását tablettán, kapszulán keresztül, ezek a turmixok, a bennük lévő élő enzimekkel, segítik majd annak a beépülését. A zöldség-gyümölcs mixek a nap bármely szakában, reggel, délben és este, napi három alkalommal is fogyaszthatók, akár napindító étekként is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!