egészség

2018.09.06. 07:00

Kérhető a HPV-oltás – A vakcinákat háziorvos írja fel, elérhetők a patikákban

A HPV vírusok az egyik leggyakoribb, szexuális úton terjedő fertőzésnek számítanak Magyarországon. Az általános iskolák hetedik osztályos diákjai ugyanakkor ingyenesen juthatnak a védőoltáshoz. A szülők dönthetik el, hogy élnek-e a lehetőséggel.

Lakosi Gabriella

Érdemes kérni – tudtuk meg a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától. A HPV vírus a bőrön és a nyálkahártyákon is okozhat elváltozásokat, valamint a méhnyakrákért is felelős, amely pedig a nők második leggyakoribb rosszindulatú da­ganatos betegsége.

A fogékonyság általános, vagyis a fertőződés lehetősége a szexuálisan aktív nőket és férfiakat egyaránt érintheti.

Magyarországon 2014-ben ve­zették be a 12-13 éves lányok HPV vírus elleni védőoltását, amelynek során minden évben csaknem 80 százalékos átoltottságot sikerült elérni. Így két részoltás után védetté válnak a HPV vírus kilenc, daganat kialakulás szempontjából nagyon magas kockázattal bíró típusa ellen.

Az általános iskolákban most tájékoztatják a szülőket, akik így a szükséges információk birtokában dönthetnek a lehetőségről. Az első oltási hullám októberben indul majd.

A védőoltás egyebekben aktív szexuális életet élő nők, illetve férfiak számára is ajánlott. A különböző típusú vakcinák elérhetők a gyógyszertárakban, az oltásokat vényre írják fel, illetve a beadásuk háziorvostól kérhető. A méhnyakrák elleni küzdelem elmaradhatatlan eszköze – a védőoltással élő nők körében is – a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában