Még mindig sok a tévhit

2018.09.05. 08:20

Sokszor hasznos lehet a házi kedvencek ivartalanító műtétje

Egyre többen látják be, hogy a házi kedvencek ivartalanítása sok esetben igencsak szükségszerű. Ennek ellenére még mindig rengeteg a tévhit a témával kapcsolatban. Sokan ezek miatt a „legendák” miatt félnek a műtéttől, pedig a késlekedéssel néha kifejezetten ártunk négylábú barátainknak. Dr. Varjú Gábor állatorvost kérdeztük.

Lakosi Gabriella

Dr. Varjú Gábor tévhiteket oszlat el Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

Fotó: VN-archív

A szakember elmondta: mindenképpen ajánlott a beavatkozás – ha szuka kutyánk van. Ez esetben a fiatalkori műtét sok nőgyógyászati problémát megelőzhet. Ilyen például a nagyon gyakori emlődaganat vagy a gennyes méhgyulladás. Kutatások bizonyítják, hogy minél többször tüzel az állat, annál nagyobb valószínűséggel fordulnak nála elő ezek a betegségek. Egyértelmű tévhit ugyanakkor, hogy a szukáknak világra kellene hozniuk legalább egy almot az egészségük érdekében. Ezt semmilyen tudományos tény vagy kutatás nem támasztotta alá.

Dr. Varjú Gábor tévhiteket oszlat el Fotó: Unger Tamás/Vas Népe

A kan kutyáknál sokszor a viselkedési problémákra is megoldást nyújt az ivartalanítás, de itt is nagyon hamar kell cselekednie a gazdinak. A rossz szokások ugyanis hamar beivódnak, és akkor már a „hormonköd” felszállta után sem múlnak el. Ha viszont időben lépünk, az ivartalanítás ellenszere lehet az agresszív vagy a domináns viselkedésnek is. A prosztataproblémákat ugyancsak megelőzheti a beavatkozás, ami nem ritka betegség egyik kutyafajta esetében sem.

A macskáknál szintén fontos lehet az ilyen műtét. A nőstényeknél a betegségek mellett a nem kívánt szaporulatot is megelőzi, igazán látványos hatása viszont inkább a kandúroknál van. Egészen meglepő adat, hogy az ivartalanított kan macskák átlagéletkora tíz év, nem műtött társaik csak öt-hat évet lehetnek velünk. Ennek fő oka az, hogy a kandúrok sokszor verekednek egymással, és egy-egy ilyen esetben a komoly sérüléseken felül még betegségeket is összeszedhetnek. Nem beszélve a csavargási kedvről, sok macskát emiatt ütnek el.

Összességében elmondható tehát: ha valaki nem szeretne kutya- vagy macskatenyésztéssel foglalkozni, minden szempontból megfontolandó a műtét. Mint minden beavatkozás, természetesen ez is kockázatokkal jár. A túl korai műtétnek szövődménye lehet, hogy a csontzáródási folyamat nem normál ütemben megy végbe, ezért ilyen esetben a kutya magasabbra, nagyobbra nőhet, mint beavatkozás nélkül. A műtét hajlamosíthatja kedvencünket az elhízásra, de ezt odafigyeléssel könnyen kiküszöbölhetjük. Sok márka kínálatában szerepel már az ivartalanított állatok számára gyártott speciális táp, de a legtöbb esetben az is elég lehet, ha betartjuk a javasolt adagot, és az állat eleget mozog. Szuka kutyáknál inkontinencia is felléphet, de ez százból egy esetben következik be, és hormonokkal akkor is jól kezelhető.

A műtét kanok esetében körülbelül 15 percig, nőstényeknél egy órán át tart. Aztán: irány haza. Legtöbbször nagyon gyors a gyógyulás. Maximum tíz nap elteltével már csak a beavatkozás emléke marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!