hétvégi roham

2018.09.11. 07:00

Vargánya és galambica is akad a vasi erdőkben

Az elmúlt hetekben esett sok csapadék és a meleg idő meghozta a hatását, előbújtak a gombák az erdőkben. A vasi gombázók megrohanták hétvégén a kedvelt gombaszedő terepeket és tele kosarakkal térhettek haza. A környéken található gombákról Károlyi Jenő, gombaszakértőt kérdeztük.

Nemes Judit

Károlyi Jenő gombaszakértő egy vargányát mutat a körmendi piacon, keresett fajta ez mostanság

Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

 

Károlyi Jenő gombaszakértő egy vargányát mutat a körmendi piacon, keresett fajta ez mostanság
Fotó: Szendi Péter / Vas Népe

Bár gombák egész évben teremnek, az ősz mégis különlegesebb évszak a többinél, hiszen alapvetően ebben az időszakban bukkannak elő legnagyobb mennyiségben. Idén a hosszú és száraz nyár miatt nem voltak adottak az optimális feltételek a növekedésükhöz, hiszen ahhoz megfelelő nedvességre, páratartalomra és hőmérsékletre lett volna szükség.

Ősszel viszont bőven jutott a térségbe csapadékból, azt követően pedig 25 Celsius fok körüli hőmérsékletű napból is, ezért csak ki kellett várni a növekedési idejüket és neki lehetett vágni az erdőnek, hogy egy finom ebédhez megkeressék az alapanyagot, a gombát. Károlyi Jenő elmondta, hogy a vargányafélék szép számban bújtak elő az elmúlt időszakban a Körmend közeli területeken, ízletes vargánya, valamint a népi nevén a hajdinavargányának nevezett gomba mennyiségére nem lehet panasz. Tinórut is lehet találni, ebből többféle fedezhető fel attól függően, hogy milyen növény mellett található: az éger, a nyárfa vagy a tölgyfa szomszédja mind más árnyalatú. – A barna érdestinóru, más néven érdesnyelű tinóru étkezési értéke hasonló a vargányáéhoz, ennek ellenére még kevesen fogyasztják, mivel amikor kettétörik és oxigén éri, elszíneződik a belseje, sötétebb árnyalatúvá válik. Míg nálunk kevésbé népszerű, a cseheknél annál inkább: számos leves hozzávalója ez a gombafajta, ami rántva vagy tejfölösen, nokedlivel tálalva kiváló főétel, de kerülhet lecsóba is kiegészítő ízként – emelte ki a szakértő. Őzlábgomba is felfedezhető mostanában az erdei gombaszedés alkalmával, ebből a nagyobb darabokat rántani ajánlott, a fiatalabb példányokat pedig megtölteni, például kolbász-

szal – ajánlotta Károlyi Jenő.

A körmendi piac kínálatát tegnap a vargányafélék uralják, a kifogástalan minőségűeket 3000-3500 forintért adták, a sérülteket, törötteket 2500 forintos kilónkénti áron lehetett megvenni. A rókagomba kilója továbbra is borsos, 4000 forintot kérnek érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!