Otthon

2019.02.24. 07:00

Családi program is lehet a nagytakarítás

Az idő az elmúlt napokban már szinte a tavaszi nagytakarítás megkezdésére ösztönzött minket, ám a hét közepétől lehűlést ígérnek a meteorológusok, ezért egy kicsit elodázhatjuk.

Nemes Judit

Amíg nincs megfelelő idő a teendők elvégzésére, addig is csokorba lehet szedni és ki lehet listázni a feladatokat: mit, milyen sorrendben és mekkora anyagszükséglettel tervezünk elvégezni akkor, amikor nem csupán a polcok áttörlése és a porszívózás a feladat. Érdemes helyiségekre bontani a teendőket, hol a legégetőbb a rendrakás és tisztítás, és a legjobb olyan időszakot választani, ahol nagyobb események, mint például a húsvét vagy családi ünnepek nem boríthatják fel a menetrendünket.

A takarítási rangsorban általában a konyha a spájzzal együtt szokott az első helyre kerülni, mint azok a helyiségek, ahol a legmakacsabbak foltok.

A hűtőszekrény, fagyasztó leolvasztása a tavaszi nagytakarításkor is időszerű, alaposan át kell mosni a belső terét erre alkalmas tisztítószerekkel, vagy a hagyományokhoz hűen ecettel, szódabikarbónás vízzel. A spájz polcain is szelektálni kell, ki kell dobni a penészes alapanyagokat, illetve azokat, amelyeket biztosan nem fogunk elfogyasztani.

Megfelelő eszközök nélkül ne álljunk neki Fotó: Shutterstock

A konyha után következhetnek a szobák és az előtér: ezekben az ülőgarnitúrát is el kell mozdítani a helyéről, kiporszívózni vagy felmosni az alatta lévő, nehezen hozzáférhető helyet. A függönymosás és az ablakpucolás is ilyenkor szokott a háziasszonyok gyakori rítusa lenni, és a nappali bútorok géppel történő áttisztítása is hagyományos feladatnak számít. Célszerű a fürdőszobát utoljára hagyni, hiszen a takarítási tevénységek szinte összes fázisa köthető a helyiséghez, így a munka végeztéig nincs értelme ott rendezkedni. A háziasszonyok számára nagyon fontos és megjegyzendő teendő – akár a listára is fel lehet vezetni –, hogy a feladatokat ne egyedül végezzék, osszanak ki teendőket a család többi tagjára is, így a munka egyrészt gyorsabban megy, másrészt a családi egységet is erősíti, ha mindenki kiveszi a részét takarításból!

Ezek is érdekelhetik